Herák sa postaví pred súd, okrem znásilnenia je obžalovaný aj z ďalších trestných činov


Foto: Herák sa postaví pred súd, okrem znásilnenia je obžalovaný aj z ďalších trestných činov Foto: Facebook/OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (archívne)

Ján Herák, ktorý sa v roku 2020 dostal do parlamentu za Matovičovo hnutie OĽANO, sa postaví pred súd pre sexuálne násilie na mladistvých. Informoval o tom portál Plus Jeden deň, ktorému to potvrdila hovorkyňa súdov v Nitrianskom kraji Lena Kiraždiev. Obžaloba bola podaná na Okresný súd v Nitre 19. apríla 2024, a to za viacero trestných činov - obmedzovanie osobnej slobody, znásilnenie, sexuálne násilie a sexuálne zneužívanie.

Exposlanec však tvrdí, že o podanej obžalobe nevie. „Neznamená to, že sa s obžalobou súd stotožní. Od začiatku hovorím, že je to celé vymyslené, konšpiračné... Sú to klamstvá, nepodložené faktami, čo vám mám k tomu povedať viac. Verím, že ak to teda pôjde na súd, že ma oslobodí,“ vyjadril sa pre Plusku. 

Kontroverzný prípad exposlanca Heráka

Ján Herák sa dostal do povedomia ľudí nielen kvôli svojej expresne rýchlej politickej kariére, ale aj kvôli kontroverziám. Na verejnosť sa totiž dostali informácie, že mal sexuálne zneužívať mladistvé dievčatá v letných táboroch. 

Vypovedalo voči nemu viacero žien, ktoré mal údajne znásilniť a sexuálne obťažovať. Jedného skutku sa mal dopustiť aj v roku 2020, keď už bol poslancom Národnej rady SR. K znásilneniu 14-ročného dievčaťa malo dôjsť v tábore v Jelenci pri Nitre.

Z parlamentu odišiel v roku 2021 a polícia ho prvýkrát obvinila za prečin mravnej výchovy mládeže a zločin sexuálneho zneužívania. V roku 2022 pribudli obvinenia z ďalších trestných činov a poškodených malo byť až šesť osôb. Herák však všetky obvinenia poprel a opísal ich ako politicky motivované. Obvinenie neskôr prokuratúra zrušila, dôvodom mali byť procesné nedostatky. Vyšetrovateľka nitrianskej kriminálnej polícia ale pôvodné obvinenie prepracovala a vzniesla ho opäť. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu