FOTO: V Botanickej záhrade SPU otvorili nový náučný chodník, je tu viac než sto druhov rastlín


FOTO: V Botanickej záhrade SPU otvorili nový náučný chodník, je tu viac než sto druhov rastlín
Galéria: 7 fotiek
Foto: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre otvorila v pondelok 22. apríla svoje brány. Termín otvorenia botanickej záhrady nebol len taký náhodný, stanovili ho na špeciálny deň - Deň Zeme. Prví návštevníci si mohli pozrieť nový náučný chodník na ploche asi 4 500 hektárov. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

Výsadba tu prebiehala takmer rok a výsledkom sú desaťtisíce rastlín stoviek druhov, ktoré sú navyše odolné voči klimatickým zmenám. 

„Najdôležitejším kritériom výberu rastlín bola druhová biodiverzita. Nezamerali sme sa na suchomilné, alebo suchu odolné druhy, ale na pružné druhy schopné znášať extrémne dažde a extrémne suchá. Na také, ktoré dokážu sami v týchto podmienkach v sídelnom prostredí efektívne fungovať,“ vysvetlila  riaditeľka Botanickej záhrady SPU Alica Beňová. 

Náučný chodník vznikol v rámci projektu Environmentálne centrum Klíma – Krajina – Informácie, na ktorý získala Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU financie z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Celkové náklady sa vyšplhali až na 180-tisíc eur. Náučný chodník je len jednou z desiatich aktivít v rámci projektu. Slúžiť budú na edukáciu študentov, ale aj odbornej či laickej verejnosti.



„Odborníci budú mať možnosť priamo v teréne testovať, akým spôsobom sa tieto spoločenstvá rastlín dokážu vysporiadať s problematikou klimatickej zmeny. Zároveň to bude príležitosť pre verejnosť a odbornú prax vidieť, ako výsadby fungujú,“ doplnil dekan Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva profesor Dušan Igaz.

Návštevníci mohli ísť počas Dňa Zeme aj na komentované prehliadky priestorov parku. Predviedli im aj názorné ukážky zamerané na zníženie rizika povodní a negatívnych dôsledkov zmeny klímy. Nenudili sa ani tí najmenší, pre nich boli pripravené edukatívne hry a hravé workshopy na témy Čo je to klimatická zmena, Čo môžem urobiť pre klímu, Čo je to biodiverzita či Aké živé organizmy nachádzame v pôde a ovzduší okolo nás.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu