VIDEO: Stretu s medveďom sa chce vyhnúť asi každý. Viete však, čo robiť a čomu sa vyvarovať?


Foto: VIDEO: Stretu s medveďom sa chce vyhnúť asi každý. Viete však, čo robiť a čomu sa vyvarovať? Foto: Pixabay.com

Na Slovensku žije vyše tisíc jedincov medveďa hnedého, najmä v severnej a strednej časti krajiny. Je teda dosť pravdepodobné, že pri nedodržaní viacerých pokynov môžete v prírode znenazdajky naraziť na medveďa. Za posledné obdobie evidujeme takmer každodenný nával informácií o napadnutí či pohryzení človeka medveďom. Raz je to poľovník, potom hubár, inokedy bežec. Nie vždy sa dá podobným situáciám predísť, no existujú tipy, vďaka ktorým môžete zabrániť fatálnym následkom. Poďme si ich pripomenúť.

Ako predísť stretu s medveďom?

V prvom rade netreba byť v prírode ticho. Tlieskajte si, hovorte nahlas, pískajte si alebo občas ťuknite trekingovými palicami o seba. Vtedy je dosť pravdepodobné, že vás medveď začuje skôr ako vy jeho. „Vyhýbajte sa miestam, kde nemáte výhľad okolo seba. Pri potoku navyše nepočujete zvuky lesa a ani medveď nepočuje vás,“ hovorí vo videu z Fatry milovník a nadšenec hôr Juraj Žiačik. 

Ďalším dôležitým bodom je, aby ste si všímali, čo sa okolo vás deje. „Keď uvidíte stopu, medvedí trus alebo krmovisko, dávajte si ešte väčší pozor,“ pokračuje Juraj. 


Na turistike v lese by ste nemali byť sami a pohybovať by ste sa mali zásadne po turisticky vyznačených chodníkoch. „Uprednostňujte chodníky, kde sa pohybuje viac turistov alebo frekventovanejšie chodníky, prípadne choďte do prírody vo väčšej skupine,“ vysvetľuje. 


Ako ďalej zdôrazňuje, mali by ste byť voči prírode tolerantní a mali by ste rešpektovať dianie v prírode a jej procesy. „Medvedia ruja je momentálne v plnom prúde a veru nikto z nás by nechcel, aby bol vyrušený pri svojich milostných hrách,“ hovorí Žiačik.

Prírodu netreba podceňovať. Má svoje krásy, ale aj pravidlá, ktoré by sme mali ovládať. Príroda je krásna a bola by škoda, keby sme o tieto výnimočné tvory prišli len kvôli tomu, že ich chce mať niekto vystavené na stene,“ priblížil Juraj.

Na záver milovník hôr ešte zdôrazňuje, aby mal každý svoj názor.Medveď nie je krvilačný predátor ani bylinožravec a dokonca ani primát. Nehádajte sa kvôli iným názorom, užívajte si túto krásnu jarnú prírodu a hľadajte to, čo vás spája,“ dodáva Žiačik zo Zaži Fatru. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu