FOTO: Žabia fontána v Starom parku v Nitre je legendárna, onedlho ju spustia. Takto to vyzerá pod ňou


FOTO: Žabia fontána v Starom parku v Nitre je legendárna, onedlho ju spustia. Takto to vyzerá pod ňou
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Nitra/Roman Oravec

Žabia fontána v Starom parku na Sihoti v Nitre je absolútnou legendou a neodmysliteľnou súčasťou parku. Pochádza z roku 1935 a je dielom sochára Júliusa Bártfaya, pôvodom z Nitry. Obyvatelia mesta si bez nej toto miesto nevedia ani predstaviť, a preto sa oprávnene obávali toho, čo s ňou bude, keď park prejde najväčšou obnovou vo svojej histórii. 

Mnohým tak spadol kameň zo srdca, keď sa dozvedeli, že ju mesto plánuje opraviť. „Pri obnove parku sme vždy rátali s jej zachovaním,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek na sociálnej sieti. 

Je pripravená na spustenie

Ďalšou dobrou správou je, že fontána tento týždeň prešla skúšobným testom a je pripravená na spustenie. „Fontánu sme naplnili vodou a tú sme následne dostali do jej obehovej sústavy. Skúšky dopadli na jednotku, žabky v parku tak budú už čoskoro chrliť prúdy vody,“ dodala radnica. 

Jej fungovanie budú regulovať časové hodiny. Mesto taktiež dokáže vďaka zabudovanému GSM modulu ovládať fontánu aj na diaľku prostredníctvom mobilu. Súčasťou technológií je tiež retenčná nádrž, ktorá dokáže zadržať až sedem kubíkov vody.


Trysky v spodnej časti fontány majú za úlohu udržiavať stálu hladinu vody, a to aj počas horúcich letných dní. Upraviť sa dá i výška výstreku a tiež to, kam až žabky „dopľujú“ vodu. V máji mesto plánuje spustiť aj ďalšie vodné prvky, a tiež ostatné fontány a pitníky. 

Ľuďom tam chýba vodník

Niektorým ľudom sa však nepáči, že z fontány zmizla socha vodníka. Ten sa v parku stále nachádza, ale už na inom mieste, a to pri mŕtvom ramene rieky, kde je aj detské ihrisko.

 „Dôvod, prečo vodník neostal v zrekonštruovanej fontáne je ten, že žabia fontána od akademického sochára Júliusa Bártfaya sa vrátila k svojmu pôvodnému vzhľadu z roku 1935. Vodník k fontáne pribudol až o desaťročia neskôr,“ zdôvodnilo túto zmenu mesto. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu