Nemocnica v Nitre prijala krásny dar: Háčkované chobotničky pomôžu a potešia novorodeniatka


Foto: Nemocnica v Nitre prijala krásny dar: Háčkované chobotničky pomôžu a potešia novorodeniatka Foto: Facebook/Fakultná nemocnica Nitra-oficiálna stránka/ZŠ Podhorany-Sokolníky

Neonatologické oddelenie Fakultnej nemocnice Nitra prijalo od žiakov Základnej školy Podhorany-Sokolníky krásny a s láskou vyrobený dar. Šikovné ruky detí uháčkovali pestrofarebné chobotničky, ktoré teraz pomôžu upokojiť a utíšiť novorodeniatka.

Unikátne hračky sa hneď stali obľúbenými pomocníkmi personálu a skvelým spoločníkom maličkých bábätiek. Chobotničky poslúžia tým najmenším a majú aj terapeutické výhody. Dlhé chápadlá imitujú pupočnú šnúru, čo novorodencom pripomína ich čas strávený v maternici a pomáha im cítiť sa bezpečnejšie. Slúžia tiež ako hmatový stimul. Pomáhajú regulovať dýchanie detičiek a upokojujú ich nervový systém. 

Výhod je však ešte viacej. Maznanie sa s chobotničkou zbavuje novorodencov úzkosti a stresu z nového prostredia a pomáha im rýchlejšie sa adaptovať. Keďže sú hračky farebné a veselé, pútajú pozornosť novonarodených detí a podporujú ich vizuálny vývoj.

„Dar štrikovaných chobotničiek je krásnym príkladom solidarity a ochoty pomôcť tým najmenším. Vďaka šikovným žiakom a ich obetavej práci sa tak novorodencom na Neonatologickom oddelení FN Nitra dostáva ešte väčšia podpora a starostlivosť,“ poďakovala sa nemocnica na sociálnej sieti. 


K tejto krásnej aktivite sa môžete pridať aj vy. Na sociálnych sieťach už existuje niekoľko skupín, ktorých členovia sa venujú výrobe háčkovaných hračiek. Návody nájdete na internete. Aj takýmto spôsobom sa dá pomôcť tým najzraniteľnejším a uľahčiť im začiatky ich života.

Takto ich vyrábali deti zo základnej školy: 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu