Deti si pomýlili Žabiu fontánu v Nitre s kúpaliskom. Je to však zakázané, toto vám hrozí


Foto: Deti si pomýlili Žabiu fontánu v Nitre s kúpaliskom. Je to však zakázané, toto vám hrozí Foto: Facebook/Nitra (Ewela M.)

Žabia fontána v Starom parku na Sihoti v Nitre je už niekoľko dní spustená. Využili to hneď aj niektoré deti, ktoré si vynovenú fontánu pomýlili s kúpaliskom, a potom šantili medzi tryskami. Na sociálnej sieti na to upozornila Ewela.

Hrozí vám pokuta aj zdravotné problémy

Kúpanie vo fontánach je však vo všeobecnosti zakázané a ide o priestupok. Nesmiete v nich ani prať, čistiť si veci či vylievať tam odpadovú vodu alebo nápoje, či inak ich znečisťovať. Nielenže vám za to hrozí pokuta do výšky 100 eur, ale riskujete aj zdravotné problémy. Voda totiž býva ošetrená chlórom, prípadne modrou skalicou. 

Fontána v parku neslúži na kúpanie. Nebolo tomu tak ani v minulosti pred revitalizáciou,“ potvrdila Lenka Mareková z Odboru komunikácie a propagácie. Dodala tiež, že hoci bola fontána napustená pitnou vodou, chemicky ju upravili chlórom a soľou. 

„Informácia o tom, že voda nie je pitná ešte pribudne priamo na fontáne. Zároveň na všetkých vstupoch do parku osadíme tabule s prevádzkovým poriadkom, na ktorých je aj informácia o tom, že kúpanie vo fontáne nie je povolené,“ doplnila. 

Osviežiť sa môžete inak

Zákaz navyše neplatí len pre túto fontánu, ale pre všetky v meste. Ak sa chcete počas horúcich dní osviežiť, využiť na to môžete vodné brány alebo pitníky, ktoré sú rozmiestnené na viacerých miestach. Jeden nový pitník pribudol aj na námestí. 


Hru s vodou deťom umožní i jedno z nových detských ihrísk v zrevitalizovanom parku. Nachádza sa medzi prevádzkami Lavanda a Starý biskupský hostinec a práve toto ihrisko zohľadňuje fakt, že deti sa radi hrajú s vodou. 

„Toto ihrisko je už v prevádzke a voda v ňom bude spustená hneď, ako to dovolí počasie. Ideálne podmienky pre spustenie sú, keď priemerná denná teplota dosiahne cca 25 stupňov,“ vysvetlila Mareková. V priestoroch tohto ihriska nájdete aj vodníka, ktorý bol v minulosti v Žabej fontáne. 

Žabia fontána je dielom sochára Júliusa Bártfaya, pôvodom z Nitry. V parku sa nachádza od roku 1935 a v uplynulom roku prešla veľkou obnovou. Jej fungovanie teraz regulujú časové hodiny a mesto vie ovládať fontánu aj na diaľku prostredníctvom mobilu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu