V Topoľčanoch museli kvôli premnoženým potkanom začať s deratizáciou, potrvá až do júna


Foto: V Topoľčanoch museli kvôli premnoženým potkanom začať s deratizáciou, potrvá až do júna Foto: freepik.com

V Topoľčanoch majú problémy so zvýšeným množstvo hlodavcov. Mesto sa preto rozhodlo pristúpiť k preventívnej deratizácii. Hrozilo tu totiž nebezpečenstvo, že by ich premnoženie mohlo viesť k šíreniu prenosných chorôb.

S deratizáciou začali v meste už v apríli a potrvá až do 10. júna 2024. Nariadená nebola len na území mesta, ale aj v prímestských častiach Veľké a Malé Bedzany. V súlade so zákonmi o verejnom zdraví a obecnom zriadení mestský úrad pristúpil k tomuto kroku v naliehavom všeobecnom záujme ochrany občanov. Radnica o tom informovala na svojej webovej stránke

K ničeniu hlodavcov sa použijú otrávené návnady určené na ich hubenie. „Táto preventívna deratizácia sa vzťahuje na všetky zariadenia výrobných, obchodných, skladovacích a administratívnych organizácií a prevádzok ako aj súkromných vlastníkov takéhoto majetku, na všetky verejné priestranstvá, skládky odpadov z domácností a priemyslu, na povrchové a podzemné kanalizácie podzemných vôd, na zariadenia teplovodných kanálov, na bytové domy a na ostatné plochy súkromného sektoru,“ vysvetlila samospráva. 

Zvýšiť pozornosť by mali najmä rodičia detí a majitelia psov, aby včas zabránili kontaktu s použitými deratizačnými prostriedkami.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu