FOTO: Zelené pľúca Nitry ožili: Pozrite sa, ako sa zmenili Brezový háj, Borina a Nový park


FOTO: Zelené pľúca Nitry ožili: Pozrite sa, ako sa zmenili Brezový háj, Borina a Nový park
Galéria: 7 fotiek
Foto: Nitrak.sk/Mesto Nitra

V uplynulom roku prešli zelené plochy v Nitre výraznou obnovou a revitalizáciou. Mesto sa predovšetkým zameralo na tri miesta - Brezový háj, Borinu a Nový park. Vďaka eurofondom tu tak mohli vzniknúť nové možnosti na relax, rekreáciu a zábavu obyvateľov. 


Brezový háj – zelená oáza pre rodiny a športovcov

Z Brezového hája sa v posledných rokoch stal vyhľadávaný lokálny park. V okolí pribudlo množstvo nových bytových komplexov a mesto predpokladalo, že v priľahlom parku budú chcieť tráviť voľný čas najmä mladé rodiny s deťmi, seniori, športovci, ale aj študenti z internátu. 

Brezový háj preto premenili na živé centrum komunity. Park teraz ponúka moderné detské ihrisko a exteriérovú telocvičňu plnú fitnes prvkov. Pridali aj nové lavičky, piknikové zostavy, stojany na bicykle a odpadkové koše. Z hľadiska zelene tu pribudlo takmer 400 nových stromov, 3-tisíc trvaliek a 85-tisíc cibuľovín. Park je tiež vybavený dažďovými záhradami a kvitnúcimi lúkami, ktoré zadržiavajú vodu a podporujú biodiverzitu. Z eurofondov na to išlo 212 403 eur. 


Borina – premena nevyužitého priestoru na rekreačnú oblasť

Predtým nevyužívaná prírodná oblasť Borina bola revitalizovaná s novými sadenicami, verejným osvetlením a prvkami pre rekreačné aktivity. V parku teraz nájdete chodníky, prvky na cvičenie, ohnisko, altánok, piknikové sedenie a detské ihrisko. Výhodou je, že ide o pokojné miesto, ktoré nebýva preplnené a naozaj si tu skvele oddýchnete. Obnova Boriny celkovo stála 151 632 eur.

Zdroj: Nitrak.sk

Nový Park – modernizácia parku s historickým významom

Nový Park, ktorý sa nachádza medzi kúpaliskom na Sihoti, PKO a Veľkou Hangóckou, sa tiež dočkal ďalšej revitalizácie. Práce sa zameriavali najmä na starostlivosť o zeleň a výsadbu nových stromov a rastlín. Pribudlo tu 120 stromov s menšími korunami, ako sú okrasné čerešne, jablone, magnólie a brezy. Po obvode parku zas vysadili javor, jaseň a lipu a doplnili aj 724 kríkov, napríklad orgován, muchovník, kalinu, ružu aj vavrínovec. 


Celý park bol vybavený novými lavičkami, odpadkovými košmi, stojanmi na bicykle a osvetlením. Atraktívnou časťou parku je nové detské ihrisko za budovou PKO a učebnica prírody s plastikami rôznych živočíchov a stromom, ktoré zvýšili edukačný a estetický rozmer parku. Na revitalizáciu Nového parku dokopy išlo 693 530 eur, z toho 192 880 eur už v roku 2022. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu