FOTO: Od zaniknutého kina ku kreatívnemu centru. V Nitre obnovili päť historických budov vrátane kasární


FOTO: Od zaniknutého kina ku kreatívnemu centru. V Nitre obnovili päť historických budov vrátane kasární
Galéria: 13 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Nitra

Kino Palace, známe aj ako „Palaska“, je nesmierne dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva Nitry. Až doteraz bolo známe iba staršej a strednej generácii, ktorá sem chodila pozerať filmy. Toto historické miesto z roku 1926, navrhnuté významným architektom Fridrichom Weinwurmom, sa však po rokoch ticha a nečinnosti dočkalo svojej druhej šance.

Nový začiatok v srdci mesta

Po tom, ako pred viac ako pätnástimi rokmi opustili sálu poslední diváci, zostalo kino nevyužívané. Osud obľúbenej „Palasky“ bol neistý a kino pomaly chátralo. V roku 2020 však mesto získalo z európskych zdrojov financie vo výške 15,5 milióna eur na projekt Kreatívneho centra Nitra (KCN), ktoré zahŕňalo aj rekonštrukciu Kina Palace a štyroch budov v areáli bývalých kasární na Martinskom vrchu.

Architektonická renesancia

Rekonštrukcia tak po rokoch vrátila budove späť jej pôvodný charakter a krásu. Budova opäť získala svoj vzhľad z rokov 1925 až 1926, kedy bola postavená. Autorom architektonického návrhu bol slovenský architekt židovského pôvodu Fridrich Weinwurm, ktorý je dodnes považovaný za kľúčovú osobnosť modernej architektúry na Slovensku. Rekonštrukcia odštartovala ešte v roku 2022.



„Opätovne bola odkrytá vonkajšia terasa, vznikol otvorený parter, čím kino Palace priamo komunikuje s pešou zónou na Radlinského ulici. V hlavnej sále vznikol multifunkčný priestor, takzvaný black box, ktorý je možné flexibilne meniť podľa požiadaviek konkrétneho podujatia. Všetka technická infraštruktúra je pod úrovňou sály, kde sa nachádza aj zázemie pre účinkujúcich,“ ozrejmila radnica. 

Bývalé kasárne znova ožijú

Paralelne s rekonštrukciou kina prebiehala aj revitalizácia štyroch budov v areáli bývalých zoborských kasární na Martinskom vrchu, ktoré boli pre mnohých Nitranov dlhé roky veľkou neznámou. Dnes kasárne pomaly ožívajú a už onedlho budú slúžiť pestrej palete aktivít. 

Dve z budov sú vybavené modernými technológiami pre remeselné dielne a hudobné skúšobne. Bude tu i viacúčelová sála, workshopová miestnosť a otvorený zdieľaný priestor pre spoločnú prácu rôznych profesií kreatívneho priemyslu.

Ďalšie dve budovy chcú otvoriť verejnosti a ponúknuť im tam priestory pre relax, spoločné trávenie voľného času i coworking. Zrekonštruované kino Palace a budovy Kreatívneho centra Nitra v súčasnosti prechádzajú procesom kolaudácie, a potom príde na rad slávnostné otvorenie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu