Z Veľkej Británie na Slovensko: Výroba svetoznámych zubných pást Sensodyne sa presúva do Levíc


Foto: Z Veľkej Británie na Slovensko: Výroba svetoznámych zubných pást Sensodyne sa presúva do Levíc Foto: ilustračné/pixabay.com

Slovenská fabrika na kozmetiku v Leviciach, predtým známa ako de Miclén, sa rozrastie. Do pobočky na juhu Slovenska chce totiž svetový výrobca Haleon presunúť z Veľkej Británie produkciu zubných pást značky Sensodyne. Z levickej fabriky sa tak môže stať najväčší producent osobnej hygieny. 

Denník N uviedol, že najnovší majitelia z britskej firmy Haleon, ktorí prišli do Levíc len predvlani, sa chystajú na ďalší skokový nárast. Po ich príchode v roku 2022 dosiahli tržby levickej pobočky 187 miliónov eur a pracovalo v nej 550 ľudí. Z malej firmy de Miclén sa tak stala najväčšia slovenská fabrika na kozmetiku a plány do budúcnosti sú ešte väčšie. 

Reuters v apríli informoval, že Haleon plánuje do roku 2026 zatvoriť svoj závod v meste Maidenhad vo Veľkej Británii, v ktorom sa doteraz vyrábali svetoznáme zubné pasty Sensodyne. O prácu tu tak príde vyše 400 ľudí. 



Spoločnosť Haleon sa totiž rozhodla odčleniť sa od výrobcu liekov GSK a zamerať sa na zníženie svojho dlhu. Už v marci 2023 oznámila, že pristúpila k znižovaniu nákladov, aby počas troch rokov ušetrila 300 miliónov libier. 

„Naša prevádzka v Maidenheade už nie je životaschopnou,“ zdôvodnil hovorca firmy a dodal, že zamestnancov už o tomto kroku informovali. Okrem zubných pást sa tu vyrábala aj ústna voda Parodontax. Tá však do Levíc nezamieri a jej výrobu bude mať na starosti iná firma.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu