Rekordne skoré ovocie: Na juhu Slovenska už dozrievajú jahody, marhule budú začiatkom júna


Foto: Rekordne skoré ovocie: Na juhu Slovenska už dozrievajú jahody, marhule budú začiatkom júna Foto: unsplash.com

V posledných rokoch sa zmena klímy aj v našich zemepisných šírkach prejavuje čoraz intenzívnejšie. Okrem častých výkyvov v prejavoch počasia zaznamenávame aj teplotné anomálie. Kým po minulé roky potrápil pestovateľov skorý nástup jari a následné ochladenie a prízemný mráz, ktorý zničil veľkú časť plodov, túto sezónu naopak okolnosti prajú výnimočne skorej a bohatej úrode.

Ako informovala reportáž TV Markíza, na farme v obci Dvory nad Žitavou v novozámockom okrese sa už 3. mája 2024 objavili prvé zrelé jahody. „Minulý rok sme otvárali brány samozberu 29. mája, tento rok to bude asi 13. mája,“ komentoval miestny farmár. Okrem toho majú podľa neho jahody v Dvoroch nad Žitavou mimoriadne veľa kvetov a dozrievajúcich plodov. „Úroda bude tento rok veľmi dobrá, ale nechceme to zakrýknuť,“ doplnil pestovateľ. 

Výnimočnú sezónu očakáva aj Dušan Szabó, ovocinár z Duloviec v komárňanskom okrese. „Tento rok sa môže stať, že oberačka marhúľ začne začiatkom júna. To je posun o dva týždne skôr,“ vysvetlil Szabó. Minulý rok mali pritom v Dulovciach extrémne nízku úrodu, čo z veľkej miery zapríčinili prízemné mrazy v neskoršom jarnom období. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu