FOTO: Nitra využila dar od UNICEF na opravu škôlok. Nové priestory poslúžia ukrajinským aj miestnym deťom


FOTO: Nitra využila dar od UNICEF na opravu škôlok. Nové priestory poslúžia ukrajinským aj miestnym deťom
Galéria: 11 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Nitra

Minulý rok sa v Nitre vynovilo viacero priestorov materských a základných škôl. Mnohé z opráv sa mohli uskutočniť len vďaka finančnému daru od UNICEF Slovensko vo výške 1,3 milióna eur. Mesto Nitra vďaka tomu mohlo realizovať aktivity súvisiace s riešením krízovej situácie odídencov z Ukrajiny a ich detí, avšak benefity z toho majú aj obyvatelia Nitry.

Materská škola na Párovskej

Ešte vlani začalo mesto s rekonštrukciou bývalej školskej budovy na Párovskej 40. Dokončiť sa podarilo celé horné poschodie, kde vznikol predškolský klub a materská škola pre deti z Ukrajiny. V budúcnosti tu však vzniknú zmiešané triedy. Budova bude priradená k materskej škole Párovská 36, s ktorou majú spoločný dvor a preliezky. 

Prerábka budovy pokračuje aj v tomto roku a na rad príde prvé nadzemné poschodie, kde potom vznikne trieda pre približne 17 až 18 detí. „Z prostriedkov UNICEFu išlo na účely MŠ Párovská v roku 2023 113-tisíc eur. Táto suma pokryla napríklad kompletnú prestavbu, sociálne zariadenia, podlahy, maľovanie, nové elektrické rozvody, materiálno-technické vybavenie a kompletnú (nerezovú) výdajňu,“ objasnila radnica. 

ZŠ a MŠ Novozámocká

Vynovený bol aj priestor na ZŠ s MŠ Novozámocká, v ktorom fungoval predškolský a v súčasnosti už školský klub. Počas rekonštrukcie celý priestor vymaľovali, opravili elektroinštaláciu a spravili i nové kúrenie a materiálno-technické zariadenie. Celková cena obnovy bola 22-tisíc eur. 



ZŠ Beethovenova 11

V apríli 2024 mesto slávnostne otvorilo aj zrekonštruovanú telocvičňu na Základnej škole Beethovenova 11. Starú palubovku odstránili v malej i veľkej telocvični a urobili tu nové podlahy. Opravy sa začali ešte v lete 2023 a v januári tohto roka už bolo všetko hotové. 

Rekonštrukcia malej telocvične stála 43-tisíc eur, ktoré v plnej výške pokryl mestský rozpočet. Na oprave veľkej telocvične sme sa podieľali sumou 96-tisíc eur, zvyšných 30-tisíc poskytla škola,“ uviedla samospráva. Oba priestory sú teraz moderné a bezpečné pre žiakov, ktorí tu budú denne športovať. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu