Sprístupnenie jaskyne pod Nitrianskym hradom je už na dosah. Chýba len súhlas envirorezortu


Foto: Sprístupnenie jaskyne pod Nitrianskym hradom je už na dosah. Chýba len súhlas envirorezortu Foto: nitrak.sk

Kopec pod Nitrianskym hradom bol dlhé roky neprístupný a pred verejnosťou ukrýval mnohé poklady. Veľké brány, ktoré držali ľudí od tohto miesta, sa však v roku 2024 opäť otvorili a na kopci zavládol ruch. Obyvatelia mesta sa teraz môžu prechádzať po zrevitalizovanom kopci, kochať sa výhľadmi a zrejme sa už onedlho dostanú aj do jaskyne. 

Hradná jaskyňa sa nachádza v severozápadnej časti vrchu a vedú do nej dva vchody. Jeden je v pukline a k druhému vedie z vonkajšej strany schodisko. Oba otvory však boli kvôli bezpečnosti zamurované, no to sa má zmeniť. 

Časť jaskyne chcú sprístupniť

Slovenská správa jaskýň totiž ešte minulý rok v novembri doručila na okresný úrad návrh, aby bola vstupná časť jaskyne sprístupnená verejnosti. Konkrétne by sa návštevníci mali dostať do hĺbky desať metrov od vchodu.


Podľa informácií, ktoré priniesla RTVS, v nej nebude sprievodca, iba informačná tabuľa, z ktorej sa ľudia dozvedia všetko potrebné. Ako uviedol Igor Balciar zo Správy slovenských jaskýň, pohyb v tejto prvej časti jaskyne nie je náročný. Ďalšie časti jaskyne, ktorá má celkovo až 40 metrov, museli zamurovať, pretože pre verejnosť nie sú bezpečné a nespĺňajú potrebné bezpečnostné normy. 

Čaká sa len na jeden súhlas

 


MY Nitra ešte skôr informoval, že okresný úrad nedávno odoslal vypracovaný návrh vyhlášky na Ministerstvo životného prostredia SR. Od návštevy sprístupnenej jaskyne tak ľudí delí len jeden súhlas. Envirorezort by mal vydať svoje stanovisko v najbližších dňoch, a potom bude vyhláška zaslaná na zverejnenie vo vestníku vlády. Ak všetko dopadne dobre, obyvatelia Nitry a turisti sa do jaskyne dostanú už čoskoro. 

V jaskyni mohol žiť praveký človek

Program záchrany Nitrianskej hradnej jaskyne vypracoval Igor Balciar ešte v roku 2017 spolu s Petrom Gažíkom. Inaktívna puklinová jaskyňa je prírodnou pamiatkou. Prvý archeologický výskum tu vykonal v roku 1931 Jaroslav Böhm a objavil niekoľkých pravekých črepov zo strednej doby bronzovej. Na základe ďalších výskumov sa však predpokladá, že jaskyňa bola osídlená už v paleolite. 

„V roku 1952 sa v jaskyni našli štiepané kamenné nástroje, ktoré z typologického hľadiska možno považovať za výrobok lovcov a zberačov zo staršej doby kamennej,“ uvádza sa v programe záchrany.


Našli tu aj niekoľko mincí, zrejme ešte zo stredoveku, ľudské a zvieracie kosti, črepy, stredoveké klince a niekoľko železných predmetov. „Zo spomínaných železných predmetov má najväčší význam malá ohnutá sekerovitá hrivna s prebitým uchom, ktorú archeológovia považujú za jednu z foriem výmenného platidla v 9. storočí. Je to prvý materiálny dôkaz pobytu Slovanov z tohto stor. na Nitrianskom hrade,“ píšu Balciar a Gažík. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu