Mesto Nitra opäť pozýva na Primátorskú kvapku krvi. Viete, ako sa správne pripraviť na odbery?


Foto: Mesto Nitra opäť pozýva na Primátorskú kvapku krvi. Viete, ako sa správne pripraviť na odbery? Foto: Facebook/Mesto Nitra

Na mestskom úrade v Nitre sa v máji opäť uskutoční Primátorská kvapka krvi. Ide už o druhé takéto podujatie v tomto roku. Odber krvi bude v utorok 14. mája od 8:00 hod. do 11:00 hod. na prvom poschodí úradu.

Zamieriť treba do priestorov pred veľkou zasadačkou, a tam vás už budú čakať pracovníci z mobilnej jednotky Národnej transfúznej služby, ktorí sa o vás postarajú. 

Ešte predtým, ako pôjdete darovať túto vzácnu tekutinu, sa na to musíte dôkladne pripraviť. Prichystali sme si preto pre vás niekoľko tipov a odporúčaní, ktoré treba pred darovaním krvi dodržať. 

Dodržte týchto 5 základných vecí:

1. Dobrý nočný spánok a oddych - Na darovanie krvi musíte prísť čo najviac oddýchnutí. Večer predtým choďte skôr spať. Ak budete vyčerpaní, odzrkadlí sa to aj na kvalite vašej krvi.


2. Vynechajte tréning a vyhnite sa veľkej námahe - Pred odberom krvi by ste nemali cvičiť, trénovať či venovať sa akejkoľvek namáhavej fyzickej alebo psychickej aktivite. Nezabúdajte na bod č. 1, teda že treba čo najviac oddychovať. 

3. Žiadne cigarety ani alkohol - Aspoň 12 hodín pred odberom nepite žiaden alkohol a minimálne šesť hodín nefajčite. 

4. Zdravá strava - Pred odberom treba dodržiavať aj isté pravidlá v oblasti stravovania. 12 hodín pred tým, ako pôjdete darovať krv, nejedzte tučné jedlá. Vyhýbajte sa mliečnym výrobkom ako sú syry, maslo, smotana a taktiež mäsovým výrobkom, najmä údeninám a smaženým jedlám. Nejedzte ani arašidy či čipsy. Odborníci odporúčajú prijímať skôr sacharidy - sucháre, vločky, netukové pečivo, džem, med, ovocie či zeleninu. Nezabúdajte, že ráno pred odberom sa treba najesť. Na odber sa nikdy nechodí nalačno, pretože vám môže ostať zle. 

5. Pite dostatok tekutín - Úplným základom je dodržiavanie pitného režimu. 24 hodín pred odberom vypite minimálne 2 litre. Povolené sú okrem čistej vody aj minerálky, čaje či ovocné šťavy. Piť treba aj ráno pred odberom - minimálne pol litra tekutín a povolená je aj čierna káva. 

Viac informácií o darovaní krvi a všetky odpovede na vaše otázky nájdete na webovej stránke Národnej transfúznej služby. Nezabúdajte, že darovaním svojej krvi môžete zachrániť mnohé životy. 

Miesto: Mestský úrad Nitra
Dátum: 14.05.2024 - 08:00




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu