Pri Štúrove sa vyliahli mláďatá sokola rároha. Pomohli búdky zavesené na elektrickom vedení


Foto: Pri Štúrove sa vyliahli mláďatá sokola rároha. Pomohli búdky zavesené na elektrickom vedení Foto: Správy RTVS

V lokalite neďaleko Štúrova sa vyliahli mláďatá opereného dravca sokola rároha. Ohrozený druh sa do oblasti vrátil aj vďaka úsiliu ochranárov a energetikov. Ako informovali správy RTVS, ide o spoločný projekt Západoslovenskej distribučnej (ZSD) a členov občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku projekt, v rámci ktorého umiestnili na stožiare 110 kV vedenia obytné búdky. 

Sokol rároh je pôvodne stepný vták, ktorý dlhodobo hniezdi aj na našom území. Z globálneho hľadiska ide o ohrozený druh a pozorovaním bol v jeho populácii zaznamenaný klesajúci trend. Slovenská populácia, najmä vďaka ochranárskym aktivitám v posledných rokoch pomaly stúpa, minulý rok sa tu vyskytovalo asi 50 jedincov. 



Západoslovenská distribučná sa rozhodla projekt podporiť aj preto, aby mierne vyvážili vplyv výstavby elektrickej infraštruktúry na prírodu. Pre sokola rároha ide o veľkú pomoc, keďže tento druh si sám svoje hniezda nestavia. Búdky sa umiestňujú v lokalitách na juhozápadnom Slovensku, čím by sa malo docieliť aj prepojenie s početnou maďarskou populáciou.

Špecialistka na environment Západoslovenskej distribučnej Zuzana Lančaričová pre RTVS priblížila, že búdky boli v roku 2022 osadené na vedení, ktoré pre vtáky nepredstavuje nebezpečenstvo. Tiež sú tu chránené pred predátormi. Búdky obsahujú všetko potrebné pre pohodlné hniezdenie, čo momentálne využívajú tri čerstvo vyliahnuté mláďatá.  


Podporte nezávislé spravodajstvo a získajte web bez reklám.

Podporiť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: