Príchod Jaguaru zmení dopravnú situáciu v Nitre, mesto musí reagovať a upraviť systém MHD


Foto: Príchod Jaguaru zmení dopravnú situáciu v Nitre, mesto musí reagovať a upraviť systém MHD Foto: ilustračné

Postavenie automobilky Jaguar Land Rover zvýši požiadavky na verejnú dopravu do nitrianskeho priemyselného parku. Dopravný podnik Arriva Nitra, ktorý prepravu v meste zabezpečuje, bude na túto situáciu musieť reagovať, no zatiaľ čaká, kým budú stanovené presné počty zamestnancov dochádzajúcich z jednotlivých smerov.

Investícia Jaguar Land Rover zmení dopravnú situáciu nielen v meste, ale aj v celom regióne, a možno aj v iných regiónoch. Na túto skutočnosť budeme reagovať. Ale ako to vidíme aj pri spustení firmy Amazon, kým sa ustáli situácia, skadiaľ koľko ľudí cestuje, môže to trvať aj rok,“ povedal generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku László Ivan.

Keďže zamestnávajú veľké množstvo ľudí tak výpadky či meškania spojov by mohli spôsobiť posuny vo výrobe, čo by pre firmu znamenalo finančnú stratu. Jaguar už avizoval, že 90 % prepravy svojich zamestnancov si zabezpečí vlastnou dopravou. Ostatných 10 % bude pre MHD znamenať podľa primátora Nitry Jozefa Dvonča nárast počtu cestujúcich o približne 300 ľudí denne. „To nie je také strašné číslo prepraviť v ôsmich alebo desiatich autobusoch 300 pracujúcich,“ myslí si Dvonč.

Aký dopad spôsobí Jaguár na Nitriansky región, či bude potrebné zmeniť prímestský alebo mestský systém hromadnej dopravy bude známe až budúci rok. Veľké spoločnosti sa však nespoliehajú len na verejnú dopravu, a prepravu svojich zamestnancov si zabezpečujú sami. DP už uviedol, že má záujem prevádzkovať vlaky na trase Nitra - Zlaté Moravce, ktoré by slúžili najmä na prepravu zamestnancov do Jaguaru. Trať na tejto trase existuje roky, ale nevyužíva sa.

Podporte nezávislé spravodajstvo a získajte web bez reklám.

Podporiť

Dočítať článok zadarmo