Čaká nás festival chutí Nitrianskeho kraja


Foto: Čaká nás festival chutí Nitrianskeho kraja

Nitriansku pohostinnosť a atmosféru v centre mesta si môžu návštevníci i Nitrania naplno vychutnať počas Festivalu chutí Nitrianskeho kraja, ktorým sa v sobotu 6. júna 2015 začína Nitrianske kultúrne leto. Lahôdky pre všetky zmysly sú pripravené tak, aby si, každý, kto do Nitry zavíta, našiel „tú svoju“.

Ochutnám v Nitre alebo Jahodová Nitra, ktorá už po dva roky spája gastronomické špeciality s odkazom na pestovanie a zber jahôd v tomto kraji, mala doposiaľ charakter ľudovejšieho jarmoku. Tento rok predstaví nielen regionálne špeciality a pestovateľov, ale aj reštaurácie, pražiarne výberovej kávy, čokoládovne, malé pivovary, liehovary aj vinárov. Organizátori vybrali len prevádzky z Nitrianskeho kraja, ktoré si udržujú stabilnú úroveň alebo ponúkajú výnimočné delikatesy.  V mnohých stánkoch sa bude variť naživo, nebudú chýbať ochutnávky, praženie kávy a barmanský stánok.
Festival okrem iného ponúka ochutnávku divadelnej kuchyne počas dňa otvorených dverí Divadla Andreja Bagara v Nitre, atraktívny program na Svätoplukovom námestí i na celej pešej zóne, vrátane Kupeckej ulice. Jednou z výnimočných slovenských tradícií, ktorá sa vďaka vinárstvu viaže na Nitru i celý nitriansky kraj, je svätourbanská tradícia. Práve sviatku svätého Urbana bude patriť úvod popoludňajšieho programu na hlavnom pódiu v podaní  folklórnych súborov Borinka a Jelenec. Zmenu rytmu sľubuje dynamický  tanec mladých nitrianskych talentov z Tanečnej školy Old School Brothers,, či Akadémia tanca. V programe sa predstaví speváčka Ivanna Bagová i jihlavská folkrocková kapela Jak chceš. Vystúpenie tejto skupiny je prvou lastovičkou spolupráce medzi spriatelenými krajmi, Nitrianskym samosprávnym krajom a krajom Vysočina. Homage à Karol Duchoň v podaní Luda Kuruca podčiarkuje výnimočnú osobnosť slovenskej hudobnej scény.

Po úspešnom 1. ročníku tradícia stretávania sa bubeníkov v Nitre pokračuje. V poradí 2. ročník Medzinárodného festivalu bubnov a perkusií drumpoint Slovakia 2015 zažijete priamo na festivale. Do Nitry pricestujú bubeníci z Čiech, Rakúska, Maďarska a Poľska a spolu s domácimi slovenskými kapelami budú divákov zabávať v centre mesta.
Rytmus, energia a krásny zvuk exotických brazílskych bubnov sa budú niesť pešou zónou počas celého popoludnia. Vystúpenia ôsmich bubeníckych kapiel vyvrcholia večerným programom na Svätoplukovom námestí, kde sa na pódiu stretne rekordný počet bubeníkov. Okrem nich sa do večerného programu zapoja aj krásne tanečníčky zo skupiny Sangre Nueva v karnevalových kostýmoch, hudobníci aj speváci. Vyvrcholením večera bude vystúpenie známej slovenskej ska formácie Polemic.

Súčasťou víkendovej ponuky sú i ďalšie atraktívne podujatia. V Starom divadle Karola Spišáka sa uskutoční už 17. ročník prehliadky divadiel krajín V4 Stretnutie, Setkání, Spotkanie, Tálakozás, MLYNY CINEMAS Nitra ponúknu 23.ročník celoštátnej postupovej súťaže amatérskej filmovej tvorby Cineama 2015, ktorú pripravilo Krajské osvetové stredisko v Nitre. Nedeľa bude patriť otváraciemu koncertu 25. ročníka Medzinárodného festivalu sakrálnej hudby Musica sacra v Piaristickom kostole sv. Ladislava v Nitre.
Festival chutí Nitrianskeho kraja pripravili: Nitriansky samosprávny kraj, Mesto Nitra, Nitrianska organizácia cestovného ruchu, Slovenská agentúra pre cestovný ruch a Krajské osvetové stredisko v Nitre
Spoluorganizátori festivalu: Delikatesy o.z., OZ Umelecká Spoločnosť Tambores, Divadlo Andreja Bagara v Nitre a Na Kupeckej.

Miesto: -
Dátum: 06.06.2015



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu