Dubajská čokoláda stále spôsobuje ošiaľ. Aj v Šuranoch miestni diskutujú, kde sa dá kúpiť a aké prísady obsahuje


Dubajská čokoláda stále spôsobuje ošiaľ. Kde sa dá kúpiť?

Foto: Dubajská čokoláda stále spôsobuje ošiaľ. Aj v Šuranoch miestni diskutujú, kde sa dá kúpiť a aké prísady obsahuje
Foto: Zlavomat.sk

Dubajská čokoláda spôsobila na Slovensku hotový ošiaľ. Svedčí o tom aj fakt, že krátko po jej premiére na Slovensku niekoľko obchodov hlásilo vypredané zásoby. Čokoláda, ktorá je už v Dubaji bežnou pochúťkou, sa u nás stala hitom vďaka influencerom a cestovateľom, ktorí ju priniesli ako suvenír. Jej zaujímavé balenie, prémiové ingrediencie a exotický pôvod z nej urobili nový symbol prestíže a exkluzivity.

Kým niektorí si ju pochvaľujú pre výnimočnú chuť a kvalitu, iní tvrdia, že ide len o premyslený marketingový trik. Jej cena je výrazne vyššia v porovnaní so starými známymi klasikami v supermarketoch, no to ľudí neodrádza – skôr naopak. Otázkou zostáva, či ide o dlhodobý trend, alebo len o krátkodobý ošiaľ, ktorý postupne vyprchá. Nech už je to akokoľvek, v súčasnosti ľudia po celom Slovensku dubajskú čokoládu stále zháňajú. 

Na Facebooku ľudia pod príspevkami nie raz diskutovali o tom, v ktorých predajniach túto exotickú pochúťku videli a kde si ju môžu kúpiť„Kto zháňa Dubaj čokoládu tak maju v Jednote v tom novinovom stánku,“ napísala Dominika zo Šurian v príspevku, v ktorom zdieľala fotografiu slávnej čokolády. Jej príspevok zavalilo množstvo komentárov. 


Okrem toho, že ľudia zdieľali názvy ďalších obchodov, kde sa dá kúpiť, pretrhlo sa vrece aj s názormi na chuť a zloženie dubajskej čokolády. Viacerí sa zhodli na tom, že im vlastne táto novinka vôbec nechutí a preferujú domácu klasiku. „Mne to bohvieako nechutí. Naša je lepšia,“ píše Eva. Dopĺňa ju aj Kvetka, ktorej vraj tiež stačí naša kvalitná horká čokoláda. 

„Nájdete ju aj vo vinotéke, bývalý Technokov,“ píše Milan. O ďalšej lokácii informuje Zuzana a všetkým mlsníkom radí: „V Abare je aj Cake Dubai, veľká a malá čokoláda aj tyčinka“.

Obzvlášť zaujímavá diskusia sa strhla pod jedným z komentárov, keď sa Alžbeta ľudí opýtala, či vedia, aké má dubajská čokoláda zloženie. Podľa jej slov sa v zložení nachádza aj rozmixovaný hmyz. A či je to pravda? Áno, hmyz a látky z neho sa bežne v potravinárstve využívajú už dlhé roky. Výnimkou však nie sú ani iné produkty, a tak nejde iba o čokoládu z Dubaja. 

Vedeli ste, že…?

V potravinách sa bežne nachádza hmyz pod týmito názvami:

  • Acheta domesticus – cvrček domáci je jedným z druhov hmyzu, ktorého používanie v potravinách schválila Európska únia. Môže byť súčasťou práškových zmesí alebo proteínových doplnkov.
  • Tenebrio molitor – múčnatka (larvy tohto chrobáka) sa používa na výrobu proteínových práškov a múky.
  • Locusta migratoria – kobylka sťahovavá, ktorá sa tiež môže využívať ako proteínová zložka.
  • E904 (šelak) – prírodná živica, získavaná zo sekrétu červcov (stromových chrobákov), sa používa na glazovanie cukroviniek, ovocia a dokonca aj liekov.
  • E120 (košenila, karmín) – červené farbivo, vyrábané z vysušených tiel samičiek červca nopálového, sa používa v cukrovinkách, jogurtoch či nápojoch.

Mnoho ľudí si prítomnosť týchto látok v potravinách neuvedomuje, pretože často nečítajú zloženie alebo nerozumejú odborným názvom a E-kódom.




Najnovšie v Nitrianskom kraji

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie zo zahraničia