• 27. február 2025 o 21:20

Nová séria Na nože odštartovala v Nitre. Známy podnik oproti väznici dostal nový názov a prišlo aj na emotívne momenty

Známa nitrianska reštaurácia v relácii Na nože. Ako dopadla jej premena?

Foto: Nová séria Na nože odštartovala v Nitre. Známy podnik oproti väznici dostal nový názov a prišlo aj na emotívne momenty
Foto: Google Maps/Facebook/Brasserka | Zobraziť galériu

Známy šéfkuchár Martin Novák zavítal v ďalšej sérii svojej relácie Na nože do Nitry, kde navštívil známu reštauráciu a penzión Rybárska bašta. Podnik v centre mesta ho hneď po príchode prekvapil svojou lokalitou – nachádza sa totiž priamo oproti múrom nitrianskej väznice. 

Šéfkuchár si na internete prečítal negatívne recenzie, ktoré vysvetľovali, prečo reštaurácia aj napriek svojej výhodnej polohe zívala prázdnotou. Podniku sa už dlhší čas nedarilo, a tak si prevádzkarka Janka zavolala na pomoc Nováka. Ten okamžite prišiel na to, kde je problém. 

Študenti a vyučená krajčírka

Po tom, čo ochutnal niekoľko jedál z miestnej kuchyne, ktoré mali zvláštne až nevhodné názvy, okamžite išiel s kuchármi prebrať svoje dojmy. Nechutilo mu totiž ani jedno jedlo, ktoré mu doniesli na stôl. Jeden z týchto „kulinárskych výtvorov“ dokonca prirovnal k trestu smrti. Zdroj problému našiel priamo v kuchyni. Hlavná kuchárka Zuzka bola síce spoľahlivá a schopná zamestnankyňa, no bola vyučená za krajčírku, nie kuchárku. Okrem nej varili v Rybárskej bašte ešte traja študenti, ktorí tam v rámci odborného výcviku získavali prvé skúsenosti.

Hoci boli šikovní, chýbalo im vedenie skúsených a profesionálnych kuchárov. Novák správne poukázal na to, že reštaurácia nemôže fungovať len s mladými chlapcami bez potrebných základov. „Nemôžeš mať v kuchyni 16-ročných chlapcov a 17-ročného chalana, ktorý má síce chcíč, a chce to robiť, ale on sa nenaučil robiť kotrmelec a už chce robiť gymnastiku na kruhoch a ísť na olympiádu. To nejde,“ povedal majiteľom reštaurácie.

Mladého kuchára Simona si vzal pod svoje krídla

Simona, syna prevádzkarky reštaurácie, si potom vzal pod svoje krídla sám Novák, ktorý sa v ňom videl. V kuchyni totiž trávi všetok svoj voľný čas, vzdeláva sa aj sám a má obrovskú vôľu stať sa skutočne skvelým kuchárom. O svoj veľký kuchársky vzor totiž ešte v detstve prišiel, pretože jeho otec, ktorý bol tiež kuchárom, náhle zomrel. Synovi tak už nestihol odovzdať svoje skúsenosti. „On veľmi chce, no nemá ten vzor. Nemá ho to kto naučiť,“ povedala Martinovi so slzami v očiach jeho mama. 

Galéria: 4 fotky

Martina chlapcov osud, no aj cieľavedomosť, dojali a opäť ukázal svoje veľké srdce. So Simonom si vyskúšali niekoľko receptov a dostal od neho aj množstvo cenných rád. Najkrajším okamihom však bolo, keď si skúsený šéfkuchár zobral chlapca stranou a daroval mu profesionálnu sadu nožov, ktorú by si sám nemohol dovoliť.

„Myslím si, že každý kuchár by mal mať svoje nože a budem veľmi rád, keď si odo mňa zoberieš tento skromný darček pre teba,“ povedal Simonovi a jeho obrovský úsmev na tvári prezrádzal, akú veľkú mal z toho radosť.

Novák sa zároveň rozhodol, že zainvestuje nielen do jeho vzdelania, ale i do vzdelania ostatných zamestnancov – kuchárov i čašníkov. Zabezpečil im preto dvoch skúsených pomocníkov, svojich bývalých kolegov Ivana a Zdenka. Ivan bol predtým jeho „sous chef“, teda zástupca šéfkuchára, a Zdenko bol reštauračný manažér. Obaja zamestnancom celý mesiac pomáhali, aby sa reštaurácia posúvala vpred.

Martinovo hodnotenie dojalo všetkých

Povedať si dali aj majitelia reštaurácie, ktorí súhlasili s Martinovým nápadom dať reštaurácii nový koncept i názov – Brasserka. „Brasserie je štýl francúzskej reštaurácie, kde máte nejakú rybu, nejaké cestoviny, mäso, aj mäso na šťave. Čokoľvek, nezväzuje vám to ruky. To je presne ten štýl, na ktorý máte,“ vysvetlil im šéfkuchár.  Tento koncept sa navyše hodil k interiéru reštaurácie, čo si Novák uvedomil hneď, ako sem vstúpil.

Počas záťažového večera sa síce vyskytli väčšie i menšie problémy, no zákazníkom chutilo a kuchyňa aj servis fungovali naplno. „Je skvelé vidieť Simona, ako rozkvitol pri starších a skúsenejších kuchároch. Toto je presne to, čo on potrebuje,“ pochválil mladého študenta Martin. Záťažový večer síce ukázal, kde má reštaurácia medzery, no Novák bol s ich výkonom spokojný a nešetril chválou.

Po mesiaci sa sem vrátil na kontrolu. Reštaurácia bola plná zákazníkov a na stôl mu priniesli výborné jedlo, ktoré mu pripravil sám Simon. Podnik si tak nakoniec vyslúžil od Nováka výborné hodnotenie, ktoré všetkých dojalo. „Je to kvôli tebe, pretože si dravý a chceš to robiť. A ja chcem byť ten človek, čo ťa posunie,“ povedal mu Martin pri odovzdávaní nálepky.

Jeho vyjadrenie rozplakalo aj Simonovu maminu, ktorá bola na syna nesmierne hrdá. Krásne slová mu na záver oplatil aj Simon: „To je taký môj kuchársky otec. Ja ho tak beriem.“ Nálepku s nožíkmi nájdete na dverách pri vstupe do Brasserky.

Slová šéfkuchárov si zobrali k srdcu

Po odvysielaní relácie sa nitrianska reštaurácia verejne poďakovala Martinovi aj Ivanovi, ktorý im pomáhal. Na svojich sociálnych sieťach zverejnili dojímavý odkaz, v ktorom vyjadrili svoju vďaku za podporu, cenné rady a odborné vedenie.

„Vážený pán Novák, veľmi si vážime Vašu pomoc pri posune nášho kuchára Simona. Vaše slová nám naozaj otvorili oči a prinútili nás zamyslieť sa nad správnym postupom pri výchove mladých kuchárov.  Vaša skúsenosť a nadhľad sú pre nás veľmi cenné a sme presvedčení, že Simon sa touto radou bude riadiť a zlepší sa v každom ohľade,“ odkázali mu. Narážali tým na jeho slová o kotrmelcoch a olympiáde.

Zároveň sa poďakovali aj kuchárovi, ktorý tímu pomáhal aj po skončení relácie a dokonca im neraz obetoval svoj voľný čas: „Vaša trpezlivosť, vedenie a podpora sú pre nás nenahraditeľné. Stále nás opravujete, usmerňujete a pomáhate nám rásť, čo je obdivuhodné. Simon aj celý náš tím sa z toho neustále učí a posúva vpred.“ Reštaurácia verí, že získané skúsenosti im pomôžu udržať si novú úroveň a posúvať sa ďalej.





Najnovšie v Nitrianskom kraji

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie zo zahraničia