Arriva hľadá desiatky nových vodičov, autobusy budú šoférovať aj cudzinci


Foto: Arriva hľadá desiatky nových vodičov, autobusy budú šoférovať aj cudzinci Foto: imhd.sk

Dopravný podnik Arriva hľadá nových vodičov. Na západnom Slovensku chce obsadiť približne 50 pracovných miest. Vodičov prijme aj do Nitry, kde už v minulosti riešil ich nedostatočný počet. Z toho dôvodu sa cestujúci museli vysporiadať s viacerými výpadkami spojov a problém DP vyriešil prijatím vodičov z Ukrajiny. 

„Od začiatku tohto roka nastúpilo na linky MHD v Nitre 14 ukrajinských vodičov, v nasledujúcich týždňoch sa do poskytovania služieb pre cestujúcich v meste pod Zoborom zapojí ďalších sedem vodičov z Ukrajiny. Keďže evidujeme na Slovensku a v ďalších krajinách Európskej únie akútny nedostatok vodičov autobusov už dlhodobo, hľadali sme vodičov v zahraničí, aj v krajinách mimo Európskej únie. Samozrejme, boli by sme veľmi radi, keby sme mali dostatok záujemcov zo Slovenska o túto prácu,“ uviedla riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločnosti Arriva Slovakia, a. s., Petra Helecz. 

Problémom je, že veľa súčasných vodičov autobusov je v dôchodkovom veku. Arriva preto podporuje zmenu legislatívy, ktorá by umožnila získať vodičské oprávnenie na autobus už v 21 rokoch, ako tomu bolo v minulosti. Zmena legislatívy by vytvorila priestor na stredoškolskú výučbu zameranú na profesiu vodiča. Arriva chce preto so zriaďovateľmi škôl pripraviť osnovy vzdelávania pre profesionálnych vodičov a študentom poskytnúť možnosť absolvovať praktickú výučbu priamo v ich autobusoch. „Podľa najnovších informácií z ministerstva vnútra, ktoré pripravuje novelu zákona o cestnej premávke, by sa minimálny vek pre vodičov kamiónov a autobusov mohol znížiť od 1. januára 2019,“ dodala Helecz.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: nitraden.sk