• 19. jún 2025 o 14:25

V Mojmírovciach sa opäť snúbia vábivé vône vďaka akcii Urmínske leto v pohári už 20. júna 2025

Podujatia

Foto: V Mojmírovciach sa opäť snúbia vábivé vône vďaka akcii Urmínske leto v pohári už 20. júna 2025
Zobraziť detail

Priaznivci dobrého vína sa môžu tešiť na podujatie, ktoré sa azda pomaly stane tradíciou. Po minuloročnej úspešnej premiére vinárstvo PD Mojmírovce znova pozýva ochutnať lahodné tekuté poklady zo svojich pivníc. Urmínske leto v pohári, udalosť, ktorú si určite netreba zabudnúť poznačiť do kalendára, sa tentoraz uskutoční 20. júna 2025.

Podujatie pod holým nebom prinesie pestrú paletu špičkových vín, vyčarovaných z plodov, ktorými obdarúvajú južné svahy Nitrianskej pahorkatiny. Degustáciu chutí, ktoré vznikajú s láskou a so starostlivosťou o každý strapec hrozna, dotvorí delikátne jedlo a zábava v podaní dobrej hudby, a tak je gurmánsky zážitok zaručený.

Víno s koreňmi v histórii

Premieňanie bobúľ na sladkastý mok siaha v Mojmírovciach hlboko do histórie. Už v roku 1290 miestny ľud pracoval vo vinohradoch a vyrábal víno, ktoré bolo natoľko cenné, že ho oslobodili od poplatkov pri dovážaní do Ostrihomu. Vplyv rodiny Huňadyovcov v dedine pozdvihol vinohradníctvo na európsku úroveň – gróf bol priekopníkom v moderných poľnohospodárskych metódach a urmínske víno sa rozlievalo až v budapeštianskych vinárňach.

Majitelia a pracovníci vinárstva PD Mojmírovce dnes hospodária na viniciach založených v roku 1951. Nechali sa zlákať vinárskym dobrodružstvom a odvtedy neúnavne pokračujú v započatej tradícii obce v minulosti nazývanej Urmín. Prvotná 3,5-hektárová parcela viniča sa postupne rozrástla na 133 hektárov ležiacich na slnečných svahoch Nitrianskej pahorkatiny, kde úrodná černozem na spraši a priaznivé klimatické podmienky tvoria ideálne prostredie na pestovanie hrozna.

O tri roky neskôr od vysadenia vinohradov uzrelo svetlo sveta prvé víno v historických pivniciach, ktoré dnes dopĺňajú moderné priestory. Vinice v nadmorskej výške 150 – 170 metrov a podnebie bohaté na slnečný svit dávajú hrejivému moku výnimočný ráz.

Vína, ktoré rozprávajú príbeh

Vinárstvo je umenie i veda zároveň, spája stáročné skúsenosti s inováciou a vášňou. Každá bobuľa hrozna, každá kvapka zo suda nesie otlačok pôdy, slnka a rúk, ktoré sa oň starali. Práve na fascinujúcom spojení prírody, remesla a lásky k vínu stojí jedinečnosť vinárstva PD Mojmírovce, kde sa už desaťročia píše príbeh ukrytý v pohári a opojný nápoj sa stal neoddeliteľnou súčasťou života aj miestnej identity. Každý strapec hrozna, ktorý spracováva s filozofiou tvoriť najmä akostné vína s prívlastkom, pochádza z vlastných vinohradov. Tie vyzrievajú a získavajú charakteristickú vôňu i chuť v antikorových nádobách a drevených sudoch.

V pivniciach vinárstva PD Mojmírovce čaká na objaviteľov široká škála odrôd. Odráža nielen rešpekt k tradícii, ale aj chuť hľadať nové možnosti. Či už obľubuje pohár suchého či sladkého vína, alebo radšej uprednostní dúšok polosuchého a polosladkého, každý si nájde to pravé orechové. Na svoje si prichádzajú najmä milovníci odrôd, ako sú Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, vyznačujúce sa sviežosťou a ľahkosťou, no aj fanúšikovia plných červených vín ako Frankovka modrá alebo Cabernet Sauvignon.

O nič ukrátení nie sú ani kulinári, ktorí nepohrdnú aromatickým Tramínom červeným, elegantným Rulandským šedým, Sauvignonom alebo Alibernetom. Za koštovku stojí aj raritná biela odroda Bacchus či vyhľadávaný Merlot. Okrem známych a zvučných vín si zaiste pochutnajú na slovenských novošľachtencoch – nežných odrodách Noria a Milia či skvostoch Hron a Dunaj, ktoré si zasluhujú pozornosť. Potvrdzujú, že aj zo slovenskej pôdy vzchádzajú výnimočné vína. Okrem degustačnej miestnosti priamo vo vinárstve si môžu gurmáni užívať harmonické chute a vône, kde len chcú, pretože sa s vínami PD Mojmírovce stretajú v reštauráciách aj vo vinotékach.

Mojmírovské víno výborne chutí v peknom podniku alebo v pohodlí domova pri obľúbenom filme či na rodinnej oslave. Avšak, niet nad autentickú atmosféru na koštovke pod hviezdami.

Osobitým bohatstvom mojmírovských viníc je ich vek. Mnohé výsadby sú staršie ako 20 rokov a niektoré majú vyše tri desaťročia. Najväčšou pýchou je Chardonnay vysadené už v roku 1968. Korene viniča, siahajúce do hĺbky až 15 metrov, dokážu čerpať z podložia mineralitu a odovzdať ju hroznu. Výsledkom sú vína s nezameniteľným rukopisom, v ktorých cítiť nielen slnko a pôdu, ale aj čas.

Urmínske leto v pohári: Zážitok pod holým nebom

Vinárstvo PD Mojmírovce je dôkazom toho, že spojenie histórie, úcty k pôde, inovácií a poctivej práce od jarnej prípravy po jesenný zber dokáže prinášať vína, ktoré nie sú len nápojom, ale zážitkom, na ktorý sa nezabúda. Presvedčiť sa o tom môžete počas druhého ročníka Urmínskeho leta v pohári, ktoré sa uskutoční 20. júna 2025.

Zdroj: Inzercia/PR článok

Najnovšie v Nitrianskom kraji

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie zo zahraničia