Železničná trať medzi Bratislavou a Nitrou by stála 140 miliónov eur


Foto: Železničná trať medzi Bratislavou a Nitrou by stála 140 miliónov eur Foto: ilustračné - vlaky.net

Približne 140 miliónov eur by stála realizácia železničnej trate medzi Nitrou a Bratislavou, ktorej výstavba by tak priniesla priame prepojenie medzi týmito mestami. ŽSR si dali vypracovať projekt o jej realizovateľnosti, z ktorého vyplýva, že výstavba úseku trate Nitra - Trnovec nad Váhom je technicky realizovateľná. Problémom je však jej návratnosť, práve preto sa vypracováva alternatívne riešenie.

„V rámci vypracovania štúdie realizovateľnosti prioritne pre elektrifikáciu trate Leopoldov – Nitra -Šurany z roku 2014 bola iniciatívne vypracovaná alternatíva nového železničného prepojenia Nitra – Trnovec nad Váhom, konkrétne Horné Krškany – Trnovec nad Váhom, na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu, jednokoľajná trať,“ uviedla pre agentúru SITA Ivana Popluhárová z Odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ŽSR.


Problémom je ekonomické hľadisko a časový horizont realizácie výstavby 

A to najmä z toho dôvodu, že finančne je realizácia celého projektu nenávratná. Otázny je aj termín výstavby, pretože k jej realizácii zatiaľ nie je vypracovaný žiadny projektový dokument. O výstavbu priameho železničného prepojenia medzi Nitrou a Bratislavou bojuje primátor Nitry Jozef Dvonč. 

Ten avizoval, že už prebehli aj rozhovory o možnej výstavbe trate s generálnym riaditeľom Železníc SR a tiež s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja. Hlavným prínosom vybudovania tejto železničnej trate by bolo odľahčenie ciest, ktoré bude čakať výrazný nápor najmä po príchode automobilky Jaguar. Práve preťaženie ciest spôsobuje obavy mesta Nitra, keďže už v súčasnej situácii sú niektoré úseky s výrazne zlou dopravnou situáciou.

Vedenie mesta sa tiež obáva, že už dnes zlá dopravná situácia v mestskej časti Krškany sa po príchode Jaguaru ešte zhorší a žiada od štátu preložku tejto cesty. Ministerstvo dopravy a výstavby SR zatiaľ konkrétne kroky v tomto smere nepodniká. „Momentálne na tému realizovateľnosti tohto zámeru prebieha odborná diskusia, preto je priskoro hovoriť o časovom horizonte a konkrétnych krokoch,“ uviedla hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SITA