Migrantov presunuli mimo Nitry, v priemyselnom parku vyrástli núdzové stany


Foto: Migrantov presunuli mimo Nitry, v priemyselnom parku vyrástli núdzové stany Foto: Nitrak.sk/Ministerstvo vnútra

V piatok 13. októbra spustili do prevádzky vysunuté pracovisko cudzineckej polície v Nitre, ktoré sa nachádza v priemyselnom parku Nitra - Sever. Na mieste tiež vybudovali dočasné núdzové prístrešie. Kapacita šiestich stanov je 100 osôb.

Ako ďalej uviedlo ministerstvo vnútra, vybavovanie tranzitujúcich osôb sa rozhodli presunúť z mesta na perifériu. „Lokalita v priemyselnom parku bola vytypovaná z dôvodu logistickej dostupnosti a vzdialenosti od obývaných častí mesta. Všetky kroky boli zároveň konzultované so zástupcami spoločností, ktorí s umiestnením dočasného prístrešia súhlasili,“ zdôvodnil tlačový odbor.

Ministerstvo týmto krokom reagovalo na zvýšený pohyb utečencov, ktorí posledné týždne prechádzajú cez Slovensko. Pre migrantov predvedených na vybavenie chceli zároveň vytvoriť prijateľné podmienky.


Tranzitujúce osoby spadajú do osobitého režimu podľa zákona 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov, až kým nebudú vybavené cudzineckou políciou. Núdzové strediská im zabezpečia ochranu a zjednodušia potrebné úkony. 

V rámci Nitrianskeho kraja boli pre nich postavené i ďalšie stany. Sú kapacitne menšie a nachádzajú sa v blízkosti hraničných priechodov Komárno, Šahy a Štúrovo.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu