Ako zapojiť prístrešok na auto do dizajnu vašej záhrady


Foto: Ako zapojiť prístrešok na auto do dizajnu vašej záhrady

Prístrešok na auto nielen chráni vaše vozidlo, ale môže byť aj skvelým doplnkom vášho záhradného dizajnu. Ako zakomponovať prístrešok na auto do záhrady tak, aby perfektne ladil s okolitým prostredím?

Vytvorenie vizuálne príťažlivej záhrady si vyžaduje starostlivé plánovanie a strategický výber jednotlivých prvkov. Pokiaľ ide o začlenenie záhradných stavieb, či už je to prístrešok na auto ale aj záhradný domček či altánok, je dôležité zosúladiť funkčnosť a estetiku. Dnešná široká ponuka záhradných stavieb umožňuje vybrať si z veľkého množstva druhov, typov, materiálov ale aj veľkostí. Tak sa nájde ten správny prístrešok na auto do každého typu záhradného dizajnu.

Ako postupovať pri výbere a začlenení prístrešku pre auto do vašej záhrady?

Prvý krok – plánovanie

Na začiatok dôkladne preskúmajte usporiadanie vašej záhrady. Berte do úvahy dostupný priestor, existujúce záhradné prvky či budovy, chodníčky ale aj vegetáciu. Posúďte možné umiestnenia prístrešku a to aj vo vzťahu k týmto prvkom, aby ste si v záhrade zaistili súdržnú ale aj praktickú integráciu. Posúďte, kde na záhrade máte vhodný priestor na umiestnenie prístrešku, tak, aby bol k nemu dobrý a bezproblémový prístup. Umiestnenie prístrešku na vašu záhradu by ste mali starostlivo zvážiť. Prístrešok na auto by mal byť strategicky umiestnený tak, aby umožnil plynulý prístup k vozidlu, nástup a výstup do a z vozidla. Prístrešok na auto môže stáť ako samostatná konštrukcia v záhrade alebo môže byť inštalovaný k domu. Výber z týchto dvoch možností závisí od vašich požiadaviek a dispozičných možností pozemku.

Vyberte si materiál a dizajn prístrešku

Materiál prístrešku je jedným z najdôležitejších aspektov pri výbere. Vybrať by ste si mali taký, ktorý bude dopĺňať architektonický štýl vášho domu a záhrady. Materiál prístrešku by mal tiež harmonizovať s ostatnými prvkami vo vašej záhrade, napríklad ak už na záhrade máte záhradný domček, altánok či terasu. Existuje viacero materiálov pre prístrešky na auto, no najčastejším z nich je drevo. To sa teší svojej obľube najmä vďaka tomu, že harmonicky zapadá do prírodného prostredia záhrady. Pri výbere dreveného prístrešku si však dajte záležať na tom, aby šlo o kvalitné a odolné drevo. Tak bude váš prístrešok na auto odolný voči poveternostným podmienkam a škodcom. Vhodnou voľbou by mohlo byť severské smrekové či borovicové drevo.

Pokiaľ ide o dizajn prístrešku, ten do značnej miery závisí od vašich preferencií a požiadaviek. Veľkosti prístreškov sú rôzne, od menších s priestorom pre jedno vozidlo až po väčšie, niekoľkomiestne prístrešky. Zároveň si viete vybrať z rôznych prevedení a tvarov, niektoré prístrešky majú tiež ozdobné prvky, ako napríklad drevené vyrezávané ornamenty.

Zakomponujte prístrešok do záhradného prostredia

Pri dizajne a dekorácii prístrešku môžete začleniť niekoľko prírodných prvkov. Využite napríklad popínavé rastliny, ktoré sa môžu ťahať po stĺpoch prístrešku alebo závesné kvetináče, ktoré umiestnite pod strechu prístrešku. Tak zjemníte štruktúru prístrešku a integrujete ho s okolitou zeleňou. Použitie prírodných prvkov pomôže vizuálne zlúčiť prístrešok so záhradným prostredím.

Pridajte viac prírodných prvkov

Lepšie začleniť prístrešok na auto do záhradného prostredia môžete aj zapojením viacerých prírodných prvkov. Jedným z nich môže byť aj zelená strecha. Výsadba vegetácie na streche prístrešku ho môže nielen oživiť ale je tiež ekologickou voľbou. Okrem zelenej strechy môžete zvážiť aj vertikálnu záhradu, ktorá môže tvoriť jednu stenu vášho prístrešku. Do tejto vertikálnej záhrady si môžete nasadiť kvetiny či rastliny a vniesť tak viac zelene aj do vnútornej časti prístrešku.

Osvetlenie prístrešku

Osvetlenie prístrešku je dôležitým bodom, ktorý by ste určite nemali podceňovať. Vhodné osvetlenie zabezpečí funkčnosť ale aj bezpečnosť, najmä v noci. Dobrou voľbou môže byť mäkké osvetlenie, ktoré doplní celkovú atmosféru v záhrade a zabezpečí vám bezproblémové používanie prístrešku aj vtedy, keď je viditeľnosť nižšia.

Finálne úpravy

Na lepšie začlenenie a zvýšenie praktickosti prístrešku môžete zvážiť výstavbu chodníčka v jeho okolí. Na to môžete využiť štrk či dlaždice. To zvýši nielen funkčnosť priestoru, ale poskytne aj hladký a vizuálne príťažlivý prechod medzi prístreškom a záhradou.

Starostlivosť o prístrešok

Nezabudnite ani na pravidelnú údržbu, najmä ak ide o drevený prístrešok na auto. Drevo pravidelne čistite a ošetrujte ochrannými prípravkami, aby ste zabezpečili jeho odolnosť voči poveternostným vplyvom a škodcom. Pri pravidelnej údržbe a dobrej ochrane dreva vám váš prístrešok vydrží omnoho dlhšie. Pravidelne čistite aj okolie prístrešku, aby ste udržali vizuálnu príťažlivosť celého priestoru.

Správne zvolený prístrešok na auto môže byť nielen funkčným doplnkom na parkovanie vášho vozidla, ale aj záhradnou „ozdobou“, ktorá doplní celkový dizajn a architektúru vašej záhrady. Starostlivo zvážte výber prístrešku a jeho materiálov, ale aj umiestnenia na pozemku či v záhrade. Aby prístrešok na auto do záhrady dobre zapadol, je potrebné nájsť stret funkčnosti a estetiky. Zvážte zakomponovanie zelených a prírodných prvkov či praktického chodníčka a nezabudnite ani na pravidelnú údržbu a starostlivosť o váš prístrešok a jeho okolie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok