FOTO: Nitriansky kraj rozdával ocenenia za rok 2022. Cenu získali traja výnimoční ľudia


FOTO: Nitriansky kraj rozdával ocenenia za rok 2022. Cenu získali traja výnimoční ľudia
Galéria: 9 fotiek
Foto: Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja

Nitriansky samosprávny kraj aj tento rok vyznamenal ľudí, ktorí nejakým spôsobom prispeli k jeho rozvoju alebo sa zaslúžili o rozkvet priateľstva medzi národmi a regiónmi sveta. Slávnostné oceňovanie za rok 2022 sa konalo v pondelok 13. novembra v Koncertnej sále Župného domu v Nitre.

Cena Nitrianskeho samosprávneho kraja je najvyššie vyznamenanie, ktoré môže Zastupiteľstvo NSK udeliť. Tento rok si ju z rúk župana Branislava Becíka prevzali traja laureáti: Marián Karvaj, Sándor Albert a Ján Tirpák. Informovalo o tom Komunikačné oddelenie NSK.


Marián Karvaj ako lekár, bývalý riaditeľ novozámockej nemocnice, vedec a vysokoškolský pedagóg, získal cenu za „zásluhy a osobný prínos pre rozvoj v oblastiach zdravotníctva, zdravotníckeho školstva, vedy a výskumu a reprezentáciu Nitrianskeho samosprávneho kraja na Slovensku i v zahraničí“.


Ďalšiu cenu dostal dlhoročný pedagóg, zakladateľ a prvý rektor Univerzity Jánosa Selyeho v Komárne, Sándor Albert za „celoživotné zásluhy a osobný prínos v oblasti školstva a vzdelávania a reprezentáciu NSK na Slovensku i v zahraničí“.

Posledným oceneným bol Ján Tirpák „za zásluhy v oblasti archeológie, vedy, výskumu a vzdelávania a reprezentáciu kraja na Slovensku i v zahraničí“. Tirpák je archeológ, vedec, výskumník, vysokoškolský pedagóg a publicista.

Župný úrad udelil aj jednu pamätnú plaketu. Obdržal ju umelecký rytec František Horniak za „mimoriadne tvorivé umelecké činy a osobný prínos v oblasti známkovej tvorby v záujme zachovávania duchovného a kultúrneho dedičstva v nitrianskom regióne a propagáciu NSK“.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu