FOTO: Prezidentka Čaputová navštívila v Nitre týrané deti, vyzvala vládu na pomoc pri ochrane pred násilím


FOTO: Prezidentka Čaputová navštívila v Nitre týrané deti, vyzvala vládu na pomoc pri ochrane pred násilím
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Svetový deň prevencie týrania detí, ktorý si každoročne pripomíname 19. novembra, slúži ako pripomienka toho, že všetky deti na svete si zaslúžia žiť v láskyplnom a bezpečnom prostredí. Jedným z hlavných koordinátorov akcií zameraných na ochranu detí pred násilím na Slovensku je nezisková organizácia Centrum Slniečko. Pri tejto príležitosti ho v Nitre navštívila prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentka sa v centre zapojila aj do symbolického bubnovania, a následne diskutovala so zamestnankyňami Slniečka, ktoré si podľa jej slov zaslúžia veľký obdiv. „Pomáhať deťom, ktoré zažili takú hroznú bolesť a zranenia od svojich blízkych vyžaduje obrovské srdce, zanietenie a nekonečnú silu,“ skonštatovala hlava štátu.

Na stretnutí rozoberali aj problémy, ktorým musia podobné iniciatívy čeliť. Zamestnankyne sa zhodli, že potrebujú efektívnejšiu a lepšiu pomoc zo strany štátu. Za nutné považujú úpravu a zjednotenie právnych noriem platných v prípadoch zneužívaných detí. Dnes musia totiž často o svojich skúsenostiach opakovane vypovedať pred rôznymi inštitúciami. Ide o necitlivý prístup, ktorý obete zbytočne traumatizuje. 


Podľa Zuzany Čaputovej je tiež potrebné podporiť prevenciu a kultúrne zmeny, ktoré ktoré znížia výskyt násilia v spoločnosti. Za dôležitý cieľ považuje aj zlepšiť schopnosť rodičov vychovávať deti bez telesných trestov. V každom prípade by verejnosť nemala pred týraním detí zatvárať oči, ale naopak snažiť sa mu prechádzať a prípadným obetiam poskytnúť čo najefektívnejšiu pomoc. 

Tieto návrhy odborníčok a odborníkov Slniečka a ich partnerskej organizácie Náruč, o ktorých sme na mojej návšteve diskutovali, sú súčasťou výzvy adresovanej vláde,“ informovala prezidentka. Tieto poznatky vychádzajú z rokov praxe a zaslúžia si podľa nej pozornosť politikov. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu