Do Šurian mieri obrovská investícia. Gigatováreň na batérie prinesie 1500 pracovných miest


Foto: Do Šurian mieri obrovská investícia. Gigatováreň na batérie prinesie 1500 pracovných miest Foto: pixabay.com

Vláda Slovenskej republiky podpísala v stredu 22. novembra 2023 Memorandum o porozumení so spoločnosťou Gotion InoBat Batteries. To je základom pre výstavbu novej továrne na batérie, ktorá prinesie do Šurian vyše 1500 pracovných miest. 

Továreň zaberie plochu o veľkosti 65 hektárov a s jej spusteným do prevádzky sa ráta počíta v roku 2026. „Zahraničné investície sú pre našu ekonomiku nevyhnutným katalyzátorom. Prinášajú nielen kapitál, ale aj pracovné príležitosti a technologické inovácie,“ skonštatoval premiér. 

Ministerka hospodárstva Denisa Saková vyjadrila radosť z nových pracovných miest a špičkovej technológie, ktoré investícia do lokality prinesie. Gigabaterkáreň bude podľa nej v budúcnosti kľúčová pre budúcnosť automobilového priemyslu na Slovensku aj v Európe. Podpis memoranda považuje za prvý krok pre zabezpečenie dlhodobej spolupráce. Tiež zdôraznila prínos nového projektu k dekarbonizácii Slovenska.

Podpisu Memoranda sa zúčastnil aj Li Zhen, predseda predstavenstva spoločnosti Gotion High-tech. Firma má podľa jeho slov v pláne vybudovať na Slovensku najvyspelejšiu továreň na batérie s nulovou uhlíkovou stopou nielen v Európe, ale aj na svetovej úrovni. „Dúfame, že v budúcnosti bude Slovensko nielen svetovou jednotkou v produkcii áut na obyvateľa, ale aj v produkcii batérií na obyvateľa,“ vyhlásil Li Zhen. Uhlíkovo neutrálna továreň podľa neho prispeje k udržateľnému rozvoju a ku globálnej energetickej transformácii. 


Gotion High-tech spolupracuje s rýchlo sa rozvíjajúcim slovenským startupom InoBat. Jeho CEO Marián Boček vyzdvihol silný potenciál jedinečného partnerstva s technologickým lídrom Gotion High Tech. Skúsenosti s rozvojom projektov v slovenskom prostredí v kombinácií s technickými možnosťami lídra na svetovom trhu môžu podľa neho pomôcť umiestniť Slovensko a Európu do stredu zelenej ekonomiky. „Sme nadšení a hrdí, že vláda Slovenskej republiky ukázala silnú podporu a dôveru voči spoločnosti Gotion InoBat Batteries,“ vyhlásil Boček.

Gotion InoBat Batteries (skratka GIB) je spoločný podnik čínskeho Gotion High-Tech a slovenského startupu. Gotion High-Tech je mimo Číny exkluzívny dodávateľ pre Volkswagen, ktorý zas vlastní zhruba štvrtinu akciového podielu batériového konglomerátu. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu