Majiteľka prvej psej škôlky a kaviarne v Nitre: Ľudia by mali dopriať aj psíkom, môžu si tu dať pivo i víno


Foto: Majiteľka prvej psej škôlky a kaviarne v Nitre: Ľudia by mali dopriať aj psíkom, môžu si tu dať pivo i víno
Galéria: 11 fotiek
Foto: Instagram/Sanbei by Sanbei by Hafpark

Nitra má od septembra svoju prvú psiu kaviareň a škôlku – Sanbei by Hafpark. Nájdete ju v centre mesta na Kupeckej ulici. Ide o koncept, ktorý v meste chýbal mnohým psíčkarom, keďže väčšina kaviarní nie je „dog friendly“. 

Tu však nájdu všetko, čo ich štvornohý priateľ potrebuje a ešte oveľa viac. Maškrty, hračky, kamarátov a najmä útulné miesto na zábavu a šantenie. 

Ako psia škôlka a kaviareň funguje, kto za týmto nápadom stojí a čo všetko svojim zákazníkom ponúkajú, sme sa vybrali zistiť osobne.

Foto: Nitrak.sk


Môžete sa nám na v krátkosti predstaviť? Kto stojí za projektom kaviarne Sanbei?

Moje meno je Kika a kaviareň Sanbei som si otvorila spolu s mojím partnerom Patrikom. Máme dvoch jorkšírov –Sanyho a Baileyho, a práve oni boli dôvodom a inšpiráciou, prečo sme sa rozhodli, že toho ideme a otvoríme si v Nitre psiu kaviareň. 

Väčšinou sme mali problém, že v meste s nimi nebolo kde ísť. Vždy to bolo len o tom, že kto nám ich postráži, kým budeme preč. Radi sme s nimi chodili do Bratislavy, kde už kaviareň pre psov dávno funguje. Páčilo sa mi to a často som hovorila, že by bolo fajn, keby niečo takéto existovalo aj v Nitre. Tak sme si raz povedali, že to skúsime… 


Otvorené máte od septembra, ako dlho vám však trvalo rozbehnúť celý tento projekt?

Trvalo asi päť mesiacov, kým sme vybavili všetko potrebné. Dosť ťažké bolo nájsť vhodný priestor, v ktorom by mohla byť aj psia škôlka, aj kaviareň. Potrebovali sme nájsť také miesto, kde by sa všetko dalo prispôsobiť psíkom. Práve s hľadaním vhodných priestorov sme sa pasovali najdlhšie, a potom ešte bolo potrebné spraviť nejaké úpravy a celé to tu pripraviť.

Nebáli ste sa, že tie priestory vám neprenajmú práve z dôvodu, že tu budete mať psy? 

Samozrejme. Za majiteľkou sme šli s úplne malou dušičkou. Predostreli sme jej našu myšlienku, teda, že by sme tu chceli mať aj psíkov. Ona nám hneď povedala, že sa jej to páči a nie je problém. Takže z tohto hľadiska to bolo úplne bezproblémové. 

Bol pre vás bratislavský Hafpark len inšpiráciu alebo vám aj nejako pomohli pri rozbehu?

S Hafparkom sme v sesterskej spolupráci. Oni nás najprv zaškolili a naučili všetko potrebné. Bez toho by sme vôbec nemohli otvoriť. Mali sme školenia o fungovaní kaviarne a psej škôlky, aj ohľadom bezpečnosti a zaobchádzaní so psíkmi. Pre nás to bolo niečo úplne nové, predtým sme nikdy v kaviarni nepracovali. Museli sme sa všetko rýchlo naučiť a potom rýchlo otvoriť. No a v neposlednom rade nám z bratislavskej pobočky dodávajú aj ich výrobky – maškrtky, haffinky a torty. 

Verili ste, že psia kaviareň bude mať v Nitre úspech? Splnilo to vaše očakávania?

Zatiaľ to naše očakávania splnilo, ale máme otvorené len krátko. Musíme ešte zapracovať na tom, aby sme sa viac dostali do povedomia ľudí. 

Chodí ich k nám dosť, niekedy viac, inokedy menej. Prichádzajú sem zo Šale, z Komárna, z Nových Zámkov či z Banskej Bystrice. Niekedy naši zákazníci cestujú aj dve hodiny, len aby prišli sem prišli so psom a dali si kávu. Zvláštne však je, že najmenej ľudí tu máme keď prší. Mnohí asi ani nevedia, že môžu prísť aj vtedy, ale veď na to sme tu. Kam inam s tým psom v takom počasí...

Nebáli ste sa reakcií okolia? S akými názormi na psiu kaviareň ste sa už stretli? 

My sme to zo začiatku ani nechceli nikomu hovoriť, lebo sme nevedeli, či to vyjde alebo nie. Vedeli o tom len naše rodiny. Reakcie verejnosti boli zo začiatku rôzne. Dá sa povedať, že ľudia sa rozdelili na dva tábory.

Tej prvej skupine sa to páčilo a hneď v diskusiách písali, že je to skvelé, pretože tiež nemajú so svojimi psíkmi kam chodiť. Druhá skupina ľudí písala komentáre typu „čo sme to zase vymysleli“, alebo že prečo je to pre psov a nie pre mačky. Pýtali sa, prečo tam nemáme psy z útulku, aby ich ľudia mohli chodiť obzerať, hladkať a podobne.

Väčšina však bola za a boli s tým v pohode. Aj teraz k nám chodia ľudia so psíkom aj bez. Mať psa nie je podmienka. Tí, čo sa psov boja, k nám, samozrejme, nejdú. Už sa aj stalo, že sem niekto vošiel len tak bez pozdravu a keď videl psov, len mávol rukou a šiel preč.

Čo všetko ponúkate svojim zákazníkom? Na čo sa u vás môžu tešiť?

Majitelia psíkov si ich tu môžu pustiť a v pokoji si vychutnať kávičku alebo čokoľvek z našej ponuky. Samozrejme, niečo dobré si zaslúžia aj psíky, výber máme naozaj pestrý. V ponuke býva labko-menu, haffinky, kejky, pamlsky a tiež čaj, víno a pivo pre psov.

Funguje tu aj psia škôlka, organizujeme pre psíkov oslavy alebo tematické párty a stretnutia rôznych rás. Pripravený je vždy i zábavný program, či už pre majiteľov alebo pre psov, a občas máme i tombolu. Taktiež tu viete nájsť „stenu slávy“, na ktorú sa môže podpísať každý nový návštevník.

Plánujeme aj rôzne prednášky, v decembri napríklad príde veterinárka a budeme sa venovať prvej pomoci pre psy.


Z vašej ponuky si teda vyberú majitelia aj ich štvornohí miláčikovia. Môžete nám povedať niečo viac o surovinách a kvalite dobrôtok?

Áno, určite si z našej ponuky vyberie každý. Myslím si, že je dobré, keď majitelia doprajú nielen sebe, ale aj svojim psíkom. Niekedy nám tu idú zbúrať poličku, tak veľmi by chceli nejakú dobrotku…

Pre psíkov máme labko-menu, ktoré podávame v porcelánových miskách. Na výber sú tri druhy – morčacie, hovädzie a s lososom. To je náš vlastný recept. 

Pamlsky sú vyrábané v psej pekárni v Bratislave. Tieto maškrtky sú upečené tak, že ich môžu jesť všetci, aj alergici alebo psíkovia s rôznymi ochoreniami. Sú bezlepkové, bezlaktózové, nízkotučné a dokonca sa dá vybrať, či chcete vegánske alebo s mäskom. Najobľúbenejšie sú asi hovädzia pečienka, pečeňové drievko a repkové kuriatko. To sú také top tri druhy. Aj tie vegánske psíkovia ľúbia, ale nie všetci. Taktiež máme pivá a vína pre psov.

Čo si pod tým majú ľudia predstaviť? Z čoho je víno a pivo pre psov?

Je to v podstate taká limonáda, ktorú pokojne môže vypiť aj človek. Netreba sa báť, je to bez alkoholu a bez bubliniek. Psíkom najviac chutí to pivo, lebo je s príchuťou kuraciny. 

V prevádzke máte aj psiu škôlku. Môžete nám povedať niečo viac o tom, ako funguje?

Denná škôlka funguje od 7:00 do 18:00, ale ak majiteľ potrebuje, tak mu psíka vieme postrážiť aj dlhšie. Cena je 25 eur na deň, ale teraz máme decembrovú akciu a celodenný vstup vás vyjde na 10 eur. Stačí deň predtým zavolať, dohodnúť sa a psíka zoberieme. 

Psík však musí byť zdravý a socializovaný. Musí sa tiež sa preukázať očkovacím preukazom. Potrebné sú všetky povinné očkovania, plus očkovanie proti kotercovému kašľu, keďže je to veľmi nebezpečné ochorenie, ktoré sa rýchlo sa šíri. 

Väčšinou k nám chodia psíkovia malého alebo stredného vzrastu do 20 kíl. Veľmi veľký pes tam, bohužiaľ, nemá dostatok priestoru. Ak sú zvyknutí v tom čase jesť, tak im majitelia musia priniesť aj potravu, alebo im dáme labko-menu.

Ako teda vyzerá taký bežný deň v psej škôlke?

Príchod škôlkarov je na siedmu hodinu. Najskôr sa hráme, pomedzi to je oddych, venčenie, a potom nejaké hry na rozvoj a myslenie. Učíme ich nové veci a povely, ale väčšinou na nás „kašlú“, lebo tu majú ostatných kamošov a chcú sa len hrať. 

Občas sú viac unavení a spavejší, inokedy zas hrozne akční a robia samé bláznovstvá. Raz sme tak vďaka jednému „škôlkarovi“ prišli o výzdobu na halloweensku párty, keď nám počas príprav zobral písmená z nápisu Halloween.

Aké plemená k vám už stihli zavítať? Pamätáte si na niečo špeciálne? 

Raz k nám prišla výstavná doga, veľmi krásny pes. Majitelia s ním chodia po výstavách po celej Európe. To bolo veľmi zaujímavé. Mali sme tu vtedy aj malého „škôlkara“ a ten nepomer medzi nimi bol fakt vtipný. Labka tej dogy bola ako celý „škôlkar“. Ale chodí k nám pravidelnejšie i doberman, takže výška naozaj nerozhoduje. Ľudia sem môžu prísť s akýmkoľvek psíkom, len musí spĺňať tie základné podmienky – aby bol zdravý, socializovaný a fenky sa nesmú hárať. 

Ako to riešite v prípade, že sem zavíta viacero psíkov naraz? Dokáže spolu toľko psov v jednej miestnosti vychádzať? 

Podľa našich pravidiel by mali byť psíkovia na vôdzke. Pokiaľ však majiteľ vie, že jeho psík je v pohode, môže ho pustiť na voľno. Takže aj keď je ich tu viac naraz, napríklad počas psej párty, majitelia ich majú na vôdzkach. Pokiaľ sa ale znesú, sú na voľno. 

Výnimkou bolo stretnutie labradorov, to museli byť všetci na vôdzkach. Patria k tým väčším plemenám a asi by nám zbúrali kaviareň (smiech). Všetci sa síce zniesli, nikto nemal s nikým problém, ale z toho bezpečnostného hľadiska ich radšej mali na vôdzkach.

A aké máte plány do budúcna? Kam by ste sa chceli s vašou kaviarňou a škôlkou posunúť?

To je dosť ťažká otázka. Keď sa nám bude dariť, radi by sme sa posunuli ďalej, teda do nejakého iného mesta. Stále sme však len na začiatku… Určite by sme chceli rozširovať aj sortiment a predávať napríklad pelechy, vôdzky či obojky. 

Teraz v decembri určite zorganizujeme aj Mikulášsku párty a vianočný večierok, na ktorom by sme chceli psíkom niečo špeciálne navariť. Podávalo by sa im to potom ako taká štedrovečerná večera. Do budúcna plánujeme i rôzne prednášky či adopčný deň, aby sme tak pomohli útulku. Nápadov máme dosť, jedným z nich bola i joga so psom. Zatiaľ sme na to však nenašli tú správnu osobu. Plány teda sú, ale musíme na to nájsť ľudí...






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu