Útulok v Nitre zachránil 30 psov z krutej množiarne. Kto chcel pomôcť, musel zaplatiť


Foto: Útulok v Nitre zachránil 30 psov z krutej množiarne. Kto chcel pomôcť, musel zaplatiť Foto: pixabay.com

V Dunajskej Strede prebiehal až donedávna nepovolený chov psov držaných a množených v neľudských podmienkach. Stovky zvierat dlhodobo trpeli zavreté v kotercoch. Chov bol nakoniec ukončený a o adopciu psíkov do dobrých rúk sa postarajú ochranárske spolky – medzi nimi aj Útulok Nitra. Dobrovoľníci však museli za poskytnutie pomoci zaplatiť. 

Ako informoval portál tvnoviny.sk, vyše 200 psíkov sa nakoniec podarilo zachrániť. Majiteľa psej fabriky zatkli policajti, údajne však nie kvôli týraniu zvierat. „Zobrali ho do Leopoldova, nie kvôli psom, ale preto, že nás týra,“ povedala pre tvnoviny.sk jeho dcéra. 

Aj keď sa zdalo, že ochranárskym združeniam už nebude stáť nič v ceste pri záchrane týraných zvierat, do prípadu medzitým zasiahla Regionálna veterinárna správa z Dunajskej Stredy, ktorá sa zvierat bez majiteľa predbežne ujala. Za každého zachráneného psíka si chcela zaúčtovať 90 eur, aktivisti by tak len za ich prevzatie museli zaplatiť desaťtisíce eur. Daná inštitúcia pritom doteraz problém ignorovala, na praktiky množiarne ju totiž ochranári upozorňovali dlhé roky. 

Dobročinné spolky sa nakoniec s veterinárnou správou dohodli na kompromise a za každého psíka zaplatili po 15 eur. Do bezpečia sa dostalo vyše 200 jedincov, ďalšie desiatky však bez stopy zmizli. To, kam sa vyparili, ostáva záhadou. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu