Nová daň mnohým ŤZP Nitranom zhorší finančnú situáciu, rieši to už prokuratúra aj úrad komisára


Foto: Nová daň mnohým ŤZP Nitranom zhorší finančnú situáciu, rieši to už prokuratúra aj úrad komisára Foto: Nitrak.sk

Nové všeobecne záväzné nariadenie, ktorým v Nitre zrušili bezplatne vyhradené parkovacie miesta pre ťažko zdravotne postihnutých, rozhnevalo mnohých dotknutých obyvateľov.

Radnica tvrdí, že konala len podľa odporúčaní hlavnej kontrolórky, podľa ktorej v meste dlhodobo dochádzalo k zneužívaniu kartičky ŤZP. Na zmeny reagoval aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.


Kartička ŤZP ako riešenie problému s parkovaním

Zdanenie užívania verejného priestranstva je podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka v súlade s odporúčaniami hlavnej kontrolórky Dariny Keselyovej. Tá vo svojej správe o výsledku kontroly oprávnenosti využívania vyhradených parkovacích miest uviedla, že mesto Nitra bolo „veľmi ústretové vo vyhradení parkovacích miest pre osoby, ktoré nie sú imobilné“.

Ako dodal Holúbek, zo zistení Keselyovej vyplynulo, že v Nitre si viacero ľudí vybavilo kartičku a cez ňu vyhradené parkovacie miesto len na to, aby tak vyriešili svoj problém s parkovaním.

„Veľký počet žiadosti o vyhradené parkovanie ŤZP osobami, ktoré nie sú obmedzení v oblasti mobility a orientácie skôr poukazujú na riešenie nedostatku parkovacích miest na sídliskách občanmi ako skutočnú odkázanosť na vyhradené parkovanie pred obytným domom aj s neposledným dôrazom na to, že táto služba je bezplatná,“ napísala hlavná kontrolórka v správe.

Pre mnohých môže byť výška dane privysoká

Podľa hovorkyne Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Eleny Koritšánskej by sa však zneužívanie parkovacích preukazov nemalo generalizovať a nemali by za to byť postihovaní všetci ich oprávnení držitelia. „Vhodnejším riešením je posilniť a zefektívniť kontroly,“ tvrdí Koritšánska.

Úrad komisára tiež zdôraznil, že túto problematiku je potrebné riešiť veľmi citlivo, najmä vo vzťahu k určitým skupinám znevýhodnených obyvateľov mesta, medzi ktoré patria aj osoby so zdravotným postihnutím. Mnohí z nich môžu namietať, že schválená výška dane je pre nich príliš vysoká, keďže prevažná väčšina sa nachádza v ťažkej finančnej a sociálnej situácii.

„Postupom mesta Nitra, tým, že spoplatnilo vyhradené parkovacie miesta, dôjde k zhoršeniu ich finančnej situácie a k ohrozovaniu práva na primeranú životnú úroveň a sociálnu ochranu, ktoré osobám so zdravotným postihnutím garantuje Článok 28 Dohovoru,“ upozornila hovorkyňa úradu.

Ľudí na sociálnych sieťach tiež zaujímalo, či bude možné požiadať o odpustenie tohto poplatku. „Výnimky nebudú, nemôže ju udeliť ani primátor,“ reagoval hovorca.



Parkovacie miesto len pre tých, čo nemôžu chodiť MHD

Nové VZN zároveň sprísnilo okruh osôb, ktorým bude možné vyhradiť parkovacie miesto. Povolenie po novom dostane len osoba, ktorá má v posudku z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny napísané, že osoba ŤZP alebo ŤZSP je odkázaná na individuálnu dopravu a nemôže cestovať prostriedkami hromadnej dopravy.

Znamená to teda, že ak máte nejaké zdravotné postihnutie, ale viete sa dostať sami do autobusu, na vlastné parkovacie miesto už nebudete mať nárok. 


Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím je však za to, aby mestá celoplošne nerušili vyhradené parkovacie miesta pre konkrétnych držiteľov preukazov. 

„V uplynulom období v niektorých mestách evidujeme, že to aplikujú aj na parkoviská pred bytovými domami a odstraňujú vyhradené parkovacie miesta pre konkrétnych držiteľov preukazov ŤZP. Máme pochybnosti o tom, či to pokryje potreby všetkých osôb so ZP.“ 

Podľa Koritšánskej to môže spôsobovať problémy najmä ľuďom v hustejšie zabývaných lokalitách. Tí by potom mohli mať problémy s hľadaním si voľného parkovacieho miesta. 

Podaný bol aj podnet na prokuratúru 

Podľa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím by radnica mala mať na zreteli Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím aj Článok 9, ktorý hovorí o právu na prístupnosť. Úrad plánuje osloviť aj nitriansku radnicu, pričom bude požadovať vysvetlenia. 

Po preskúmaní príslušného VZN a zistení podrobnejších informácií môže komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím podať mestu podnet na jeho prehodnotenie a zníženie výšky sadzby dane za užívanie verejného priestranstva.

Jeden obyvateľ Nitry s ťažkým zdravotným postihnutím už podal podnet aj na prokuratúru, ktorá musí do dvoch mesiacov prešetriť zákonnosť tohto všeobecne záväzného nariadenia. Radnica o tom vie, odmietla to však bližšie komentovať. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu