Najudržateľnejšia slovenská univerzita je opäť SPU v Nitre, svetovo sa umiestnila medzi top 200


Foto: Najudržateľnejšia slovenská univerzita je opäť SPU v Nitre, svetovo sa umiestnila medzi top 200 Foto: uniag.sk

Začiatkom decembra bol zverejnený globálny rebríček univerzít zostavený podľa úrovne udržateľnosti a ohľaduplnosti k životnému prostrediu. Hodnotenie UI GreenMetric World University Rankings za rok 2023 udelilo SPU v Nitre najlepšie umiestnenie zo všetkých slovenských univerzít. 

Slovenská poľnohospodárska univerzita sa okrem toho v celosvetovom meradle ocitla na vynikajúcom 178. mieste, oproti minulému roku si tak polepšila až o 56 miest. Do hodnotenia bolo pritom zahrnutých viac univerzít, než v roku 2022. 

Inžinierka Hana Zach z Kancelárie vnútorného systému zabezpečovania kvality na SPU v Nitre vidí za úspechom ekologické opatrenia, ktoré škola neustále zavádza. „Konkrétne ide o zabezpečenie dodatočných udržateľných energetických zdrojov, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje na výrobu elektriny, energie a tepla,“ myslí si Hana Zach.


Okrem toho podľa nej prispela aj rekonštrukcia plaveckého bazéna, vylepšenie systému triedenia odpadov, zakúpenie prvého vozidla na elektrický pohon a množstvo aktivít v oblasti udržateľnosti. 

Nitrianska SPU sa hodnotenia zúčastňuje od roku 2018, spomedzi slovenských univerzít doposiaľ vždy vyhrala. Rebríček berie do úvahy úsilie jednotlivých škôl v znižovaní ich ekologickej stopy, ako aj výskum a vzdelávanie v tejto oblasti. Medzi hodnotenými parametrami je environmentálny, sociálny a ekonomický aspekt. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu