FOTO: Do obce pri Leviciach doviezli stovky ton odpadu z Poľska a Talianska, zastavila ich enviropolícia


FOTO: Do obce pri Leviciach doviezli stovky ton odpadu z Poľska a Talianska, zastavila ich enviropolícia
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Polícia SR

Vyšetrovateľ enviropolície v Nitre obvinil zo zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi tri právnické a štyri fyzické osoby. Dôvodom je, že tri firmy so sídlom v Rožňave, Palárikove a Topoľčanoch spolu s 35-ročným M. L., 45-ročným M. I., 41-ročným T. K. a 58-ročným Ľ. Š. ešte v roku 2021 zorganizovali cezhraničné prepravy rôzneho druhu odpadov z Poľska a z Talianska na Slovensko. 

Po prekročení hraníc dopravili tieto odpadky do objektu bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Sikenica, časť Trhyňa, v okrese Levice. „Protiprávnym uložením tohto odpadu vytvorili skládku o veľkosti 1 174 metrov kubických, pričom celkovo išlo o viac ako 383 ton,“ priblížila Polícia Slovenskej republiky v príspevku na sociálnej sieti.

Podľa výsledkov vyšetrovania však mali páchatelia v pláne v tejto činnosti pokračovať. Enviropolícii sa tak podarilo zabrániť dovozu oveľa väčšieho množstva odpadu. Na včasnom odhalení sa podieľali aj pozorní občania, ktorí na tieto praktiky upozornili. 


Obvinené fyzické a právnické osoby sa mali v máji 2021 podieľať na preprave 18,6 tony odpadu pozostávajúceho z plastov a gumy z Poľskej republiky, prepravu skoro 23 ton odpadu pozostávajúceho z plastov a gumy z Talianska a prepravu viac ako 47 ton textilného odpadu z Talianska. Tie všetky zhromaždili na nelegálnej skládke pri Leviciach. 

Vyšetrovateľ enviropolície obvinil všetkých podozrivých zo zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi vo veľkom rozsahu. Náklady potrebné na nakládku, prevoz a zneškodnenie tohto odpadu totiž predstavujú sumu vo výške najmenej 136-tisíc eur. V prípade dokázania viny im za túto činnosť hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov. 


Podporte nezávislé spravodajstvo a získajte web bez reklám.

Podporiť

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: