Nitrania ešte majú v triedení odpadu rezervy, čísla za minulý rok dopadli o čosi horšie


Foto: Nitrania ešte majú v triedení odpadu rezervy, čísla za minulý rok dopadli o čosi horšie Foto: Facebook/Mesto Nitra

Vlani sa Nitranom darilo pri triedení odpadu o čosi horšie. Skonštatovalo to mesto a uviedlo aj presné čísla. Z celkového množstva komunálneho odpadu, ktorý v roku 2023 dosiahol 45 550 ton, sa podarilo vytriediť takmer 20-tisíc ton, čo je 43,5 percenta. Oproti predchádzajúcemu roku je to pokles o štyri percentá. 

Prekvapil záujem o odovzdanie olejov a tukov

Prečo je tomu tak? Podľa Kataríny Drgoňovej z odboru životného prostredia je jednou z príčin zálohovanie jednorazových obalov na nápoje, ktoré teraz majú šancu na „nový život“, čo hodnotí veľmi pozitívne. 

Obyvateľom sa darilo triediť najmä biologicky rozložiteľný odpad. Za rok vytriedili vyše 9-tisíc ton. Druhou najväčšou položkou bol papier (2 272 ton), potom sklo (933 ton) a platy (868 ton).

Obrovský záujem bol aj o odovzdanie použitých kuchynských olejov a tukov, čo prekvapilo aj samotnú radnicu. Zber mesto organizuje dvakrát za rok - na jar a na jeseň.

Stále je čo zlepšovať

Nitrania sa však ešte musia polepšiť pri triedení záhradného odpadu, plastov, textilu a kuchynského odpadu. Mesto to minulý rok zistilo v spolupráci s Nitrianskymi komunálnymi službami (NKS). Tento odpad totiž mohol byť vyseparovaný, avšak z nejakého dôvodu nebol.

„Takto boli znehodnotené zložky spomenutého odpadu tým, že skončili v zmesovom komunálnom odpade,“ dodala Drgoňová.

Hovorca mesta Tomáš Holúbek sa však poďakoval všetkým obyvateľom Nitry, ktorí odpad poctivo triedia: „Vďaka triedeniu odpadu šetríme nielen prírodné zdroje, ale aj našu peňaženku“. Dodal tiež, že čím viac odpadu sa vytriedi, tým menej peňazí musí mesto platiť za uloženie odpadu na skládke. Od toho sa potom odvíja aj výška sadzby poplatku za komunálne odpady. V Nitre je to 18 eur za tonu. 










Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu