Obyvatelia Klokočiny pociťujú navýšenie príspevku do fondu opráv. Čo všetko zahŕňa?


Foto: Obyvatelia Klokočiny pociťujú navýšenie príspevku do fondu opráv. Čo všetko zahŕňa? Foto: Ilustračné foto/unsplash.com

Zdražovanie sa obyvateľov panelákov dotklo aj v rámci navyšovania sumy do fondu opráv. Upozornil na to obyvateľ nitrianskeho sídliska Klokočina vo facebookovej skupine pre miestnych obyvateľov. Kým v roku 2019 za fond opráv v rámci garsónky platil 50 eur, v súčasnosti sa daná čiastka vyšplhala na 106 eur. Zdraženie zaznamenal aj pri jednoizbovom byte, kde namiesto 70 eur platí 140 eur.

V sekcii komentárov sa spustila diskusia, kde sa kritizovali predovšetkým správcovia bytových objektov. Na ich obhajobu jedna z komentujúcich uviedla, že výšku príspevku do fondu opráv schvaľujú vlastníci bytov, pričom daná suma sa násobí metrami štvorcovými plochy bytu. Do plochy sú zahrnuté aj balkón, terasa, pivnica či iné nebytové priestory.

Ide o primárny dôvod, prečo komentujúci, ktorí vlastnia väčší byt, platia podobnú čiastku. Správca môže samovoľne danú sumu navýšiť len v prípade, že už nedokáže pokryť všetky potrebné náklady. V praxi ide najmä o splátky úverov či povinnú rezervu pre ostatné výdavky. 

Ďalší z používateľov predpokladá, že za náhle navýšenie nemôže len súčasná ekonomická situácia. V prípade, že v rámci bytového objektu prebiehala rekonštrukcia, príspevok sa zvyšuje aj o úver. Príkladom je situácia jednej z komentujúcich, ktorá kvôli výmene výťahu za jednoizbový byt platí tiež 140 eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu