Grilovacia sezóna je zahájená. Kedy obyvatelia panelákov nesmú grilovať na balkóne?


Foto: Grilovacia sezóna je zahájená. Kedy obyvatelia panelákov nesmú grilovať na balkóne? Foto: Ilustračné foto/pexels.com

K letným mesiacom neodmysliteľne patria posedenia s rodinou či priateľmi nad pochúťkami z grilu. Kým ľudia žijúci v domoch so záhradou to majú jednoduchšie, obyvatelia panelákov musia byť pri grilovaní obozretnejší. Nielenže nemôžu danou činnosťou rušiť svojich susedov, zároveň si musia overiť, či grilovanie na balkóne je v ich meste vôbec dovolené.

V súvislosti s tým sa na danú tému spustila diskusia vo facebookovej skupine nitrianskeho sídliska Klokočina. Jednu z používateliek zaujímalo, či grilovanie na balkóne je vôbec legálne, aj napriek tomu, že ide len o elektrický gril. Obyvatelia daného sídliska mali na jej dotaz kladnú odpoveď, ako sa na to ale pozerajú jednotlivé krajské mestá?

Na Slovensku neexistuje žiaden zákon, ktorý by grilovanie na balkóne zakazoval. Ako informuje portál Refresher News, spomínanú obľúbenú letnú činnosť vo všeobecnosti upravuje domový poriadok. Zväčša býva vyvesený v bytovkách na viditeľnom mieste alebo sa pridáva ako príloha v rámci vlastníckej alebo nájomnej zmluvy. Existuje však špeciálna kategória v podobe novších stavieb, kedy Slovenský zväz bytových družstiev danú činnosť zakazuje úplne.


Pokiaľ ide o mestá ako Nitra, Trnava či Bratislava, stačí sa riadiť aktuálnym domovým poriadkom. Avšak aj v prípade, že v uvedenom dokumente nie je prítomná zmienka o plošnom zákaze, odporúča sa byť na pozore.

Témou grilovania sa zaoberá aj Občiansky zákonník. Vyplýva z neho, že obyvatelia bytových objektov nemôžu susedov obťažovať hlukom, prachom, pachmi či dymom. V prípade, že k neprispôsobivému obyvateľovi paneláku bude privolaná polícia, hrozí mu pokuta vo výške 33 eur. K predídeniu nepríjemným situáciám sa odporúča si zadovážiť bezdymový gril.

Naopak, v mestách Prešov a Žilina platí plošný zákaz grilovať na balkónoch a terasách, a to aj napriek tomu, že to domový poriadok nezakazuje.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu