FOTO + VIDEO: Protesty sa opakovali v Nitre a v Leviciach, prvýkrát sa pridali aj Nové Zámky


Foto: FOTO + VIDEO: Protesty sa opakovali v Nitre a v Leviciach, prvýkrát sa pridali aj Nové Zámky
Galéria: 9 fotiek
Foto: Facebook/Kamil Buranský(Tím kraj)

V poradí už piate kolo opozičných protestov, ktoré odštartovali v decembri minulého roka, prebehlo naprieč Slovenskom vo štvrtok 25. januára 2024. V Nitrianskom kraji sa demonštranti opäť stretli v Nitre a v Leviciach, pod záštitou občianskej spoločnosti sa prvýkrát protestovalo aj v Nových Zámkoch. 

Medzi hlavnými témami demonštrácií bola opäť avizovaná novela trestného zákona, ktorej súčasťou má byť zrušenie špeciálnej prokuratúry. Na pretras prišli aj eskapády podpredsedu parlamentu Andreja Danka so semaforom, ale aj problematické dianie na rezortoch vnútra, kultúry a životného prostredia.

Prvý novozámocký protest prilákal podľa očitých svedkov okolo 150 ľudí. Niektorí demonštranti sa vyzbrojili transparentami a banermi s nápismi ako „Nemôžete všetko“, „Nevyhrajú“, ale aj „Aj Novozámočania sú nasvytočení“. Organizátor Jozef Pirohár v príhovore varoval, že Slovensko sa prostredníctvom ničenia právneho štátu vydáva maďarskou cestou.

Na pešej zóne v Nitre sa stretlo o niečo viac ľudí ako minule. Peter Stachura, poslanec za KDH, spomenul v príhovore bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý pochádza práve z Nitry. Po zaznení jeho mena dav skandoval „Zločinec“.


S príhovorom vystúpila aj Jarmila Koteková, manželka policajta, ktorý je aj chráneným oznamovateľom. Kritizovala činy ministra vnútra Šutaja Eštoka a zdôraznila, že je hlasom čestných policajtov, ktorí svoj názor nemôžu verejne vyjadriť. Na pódium vystúpil aj bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer či Peter Polár z nitrianskej pobočky SaS. 

Priebeh nitrianskeho si protestu môžete pozrieť aj na priloženom videu, ktoré zverejnil Tím kraj na sociálnej sieti: 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu