Botanická záhrada SPU má nového ekologického pomocníka, ide o prvý takýto elektromobil na Slovensku


Foto: Botanická záhrada SPU má nového ekologického pomocníka, ide o prvý takýto elektromobil na Slovensku Foto: uniag.sk

Botanická záhrada SPU v Nitre doplnila svoj strojový park o nový elektromobil Pickman. Ide o plne elektrické vozidlo poháňané výlučne batériovým elektromotorom, teda nevyžaduje žiadne fosílne palivá.

K dispozícii ho majú od decembra 2023, a to vďaka rozvojovému projektu Podpora aktivít konceptu Zelenej univerzity SPU v Nitre. Univerzita o tom informovala na svojej webovej stránke.

Šetrný k životnému prostrediu

Štvorkolka je na 100 percent bez emisií, vyžaduje aj menej údržby a má dojazd do 200 kilometrov. Výkon hnacieho motora je 4 kW a spotreba energie je 100 Wh/km. Ako však uviedla riaditeľka Botanickej záhrady Alica Beňová, najdôležitejším parametrom je práve ekologických aspekt. 

Najväčšou výhodou je, že získava energiu z elektriny, ktorú je možné generovať z obnoviteľných zdrojov tzv. čistej elektriny,“ vysvetlila.


Na nové vozidlo sú hrdí 

Pracovníci botanickej záhrady sú z nového vozidla nadšení a využívajú ho denne. „Ide o prvý takýto model manipulačného vozidla v type elektromobil na Slovensku, ktorý má pridelené evidenčné číslo a je spôsobilý aj na jazdu na pozemných komunikáciách. Sme hrdí, že ho môžeme využívať na údržbu našej areálovej zelene,“ povedala Beňová dodala, že vďaka nemu sa dostanú i na ťažko dostupné miesta a spevnené plochy. Je tiež obratný v manipulácii pri malom polomere otáčania, takže s ním môžu pracovať aj v zúžených priestoroch.

Využívajú ho aj pri prevozoch malého inventáru, drevnej a inej biologickej hmoty menších objemov, živých rastlín či dekorácií. Pomáha im tiež pri zabezpečovaní čistoty areálu školy alebo pri presunoch aranžmánov na celouniverzitné podujatia.

Cena takéhoto vozidla je 24 330 eur s DPH. Podľa riaditeľky botanickej záhrady je však vozidlo aj mimoriadne ekonomicky výhodné, a to vďaka šetreniu na jeho prevádzke, palive i v rámci servisu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu