FOTO: Rada seniorov odštartovala piaty rok svojej činnosti. Takéto sú jej úspechy za vlaňajšok


FOTO: Rada seniorov odštartovala piaty rok svojej činnosti. Takéto sú jej úspechy za vlaňajšok
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Nitra

Rada seniorov odštartovala v utorok 30. januára piaty rok svojej činnosti. Ide o poradný orgán primátora mesta Mareka Hattasa a jej cieľom je zastávať práva a dôstojné životné podmienky starších Nitranov.

Na prvom tohtoročnom stretnutí si predovšetkým zhodnotili, ako sa im darilo napĺňať Program aktívneho starnutia v meste Nitra na roky 2023 – 2030. Mesto chce totižto aj prostredníctvom tohto dokumentu vytvárať priaznivejšie podmienky pre plnohodnotné starnutie v Nitre.

V meste pod Zoborom aktuálne žije vyše 16-tisíc ľudí nad 65 rokov, avšak len dvetisíc z nich je organizovaných v nejakej seniorskej organizácii, akými sú napríklad Jednota dôchodcov, Združenie kresťanských seniorov či Zväz vojakov SR.

„Uvedomujeme si, že v našom meste žije veľké percento osamelých seniorov. Často o možnostiach združovať sa a deliť sa tak so svojimi radosťami aj starosťami ani nevedia. Aj prostredníctvom rôznych aktivít chceme pritiahnuť ďalších seniorov, aby nežili osamote a trávili voľný čas v spoločnosti svojich rovesníkov,“ uviedla Lívia Beňová z odboru sociálnych služieb.


Minulý rok pre nich zorganizovali viacero aktivít, napríklad Deň zdravia, Október v pohybe, workshop s Danielom Hevierom či kurz mentálnej aritmetiky. Preventívne workshopy urobila aj mestská polícia a Nitrianske centrum dobrovoľníctva zas spustilo dobrovoľnícke programy pre ľudí v seniorskom veku, čím im dalo možnosť a priestor, aby využili svoj čas zmysluplne a pomohli tak iným. Distribuované tiež boli informačné materiály Bezpečná jeseň života.

„V Nitre funguje aj odľahčovacia služba pre rodinných opatrovateľov a príbuzných seniorov. Od minulého roka ju môžu dodávať takisto neverejní poskytovatelia sociálnych služieb. Seniori môžu tiež naďalej využívať zľavnené cestovné lístky v mestskej hromadnej doprave,“ vymenovalo mesto ďalšie úspechy, ktoré sa Rade seniorov podarilo vlani dosiahnuť, a uviedlo, že aj v roku 2024 plánuje organizovať ďalšie zaujímavé aktivity.

„Veríme, že inšpirujú ďalších seniorov, aby nežili osamote a trávili voľný čas v spoločnosti svojich rovesníkov,“ dodala radnica na sociálnej sieti.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu