Primátorovi Šurian odklepli poslanci vyšší plat. Prilepší si o 30 percent, ľudia to kritizujú


Foto: Primátorovi Šurian odklepli poslanci vyšší plat. Prilepší si o 30 percent, ľudia to kritizujú Foto: Facebook/Mesto Šurany/pixabay.com
  • Aktualizované 6. mája 2024

Vláda Roberta Fica si nedávno navýšila mesačný príjem prostredníctvom paušálnych náhrad. Prilepšil si tak nielen premiér, ale aj ministri a poslanci. Platy sa zvyšovali aj niektorým primátorom, napríklad len pred pár dňami odsúhlasili poslanci mesta Šurany zvýšenie platu primátora Marcela Filagu o 30 %.

S návrhom prišiel poslanec za mestskú časť Argentína Marcel Rosina. V pôvodnom návrhu sa písalo o zvýšení o 40 %. Rozhodnutie malo padnúť ešte v stredu 17. apríla na zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré ale nebolo uznášaniaschopné, a tak schôdzu presunuli na nový termín. Na toto plánované zvyšovanie primátorovho platu vtedy upozornil Šuriansky spravodaj aj viacerí nahnevaní obyvatelia mesta. 

Mestské zastupiteľstvo v Šuranoch napokon prerokovalo návrh na zasadnutí 22. apríla. Poslanec Dušan Rampašek predložil pozmeňujúci návrh zvýšiť primátorov mesačný plat o 30 %. Mestskí poslanci to schválili. Prítomných bolo 12 poslancov, z toho 8 bolo za a 4 proti. Návrh vstúpil do účinnosti dňa 1. mája. O vyjadrenie sme požiadali aj primátora mesta. 



Poslanec Rosina v pôvodnom návrhu uviedol, že dôvodom zvýšenia platu majú byť „výborné manažérske kvality“, ktoré primátor preukázal počas prvého roka vo funkcii.

 „Mesto je v dobrej finančnej kondícií, realizovala sa modernizácia osvetlenia a vyregulovanie ústredného kúrenia oboch materských škôl a ZŠ Bernolákova vrátane športovej haly s cieľom zníženia energetickej náročnosti, uskutočnilo sa vyčistenie a úprava povrchu bývalej skládky tuhého komunálneho odpadu, postupné odstraňovanie vizuálneho smogu, vytváranie čistejšieho verejného priestranstva, výsadba stromov, kríkov, kvetov, úprava zelene v centre mesta a mnoho iných aktivít v rôznych oblastiach,“ argumentoval ďalej Rosina. 

V marci tohto roka primátor Filaga získal aj ocenenie sTOPa 2023 za prácu s mládežou a stal sa top lídrom samosprávy. Cenu mu udelila Asociácia krajských rád mládeže. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu