FOTO: Nová inštalácia na kruhovom objazde v Komárne vyvolala zmiešané reakcie. Ide o gýč alebo umenie?


FOTO: Nová inštalácia na kruhovom objazde v Komárne vyvolala zmiešané reakcie. Ide o gýč alebo umenie?
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/ Mesto Komárno

V strede kruhového objazdu na ulici Emila Boleslava Lukáča v Komárne pribudla inštalácia, ktorá predstavuje veľkú podobizeň vodovodného kohútika. Vedenie sa s prírastkom pochválilo na oficiálnom webe mesta, ako aj na sociálnych sieťach, mnohí obyvatelia sú však z nového monumentu skôr v rozpakoch. 

Dielo znázorňuje štylizovaný tečúci nekonečný prúd vody zhotovený zo sklolaminátu a živice, nad ktorým je osadený historický vodovodný uzáver DN 150,“ vysvetľuje sa na stránke Komárna. Objekt odhalený v polovici októbra 2023 má odkazovať na bohaté zdroje pitnej vody príznačné pre lokalitu Žitného ostrova. O jeho realizáciu sa postarali Pavol Barkóci, Peter Getler, mesto Komárno a firmy  KRIALEX MONT s.r.o. a KOMVaK a.s.

Niektorí Komárčania ale v komentároch spochybňujú umelecké kvality tohto zvláštneho výtvoru a označujú ho skôr za gýč. Jeden z diskutujúcich to podložil aj kolážou podobných inštalácií z celého sveta. „Nemali by ste zavádzať verejnosť a vyhlasovať za umelecké dielo niečo, čo ním nie je,“ pridal sa ďalší komentujúci.

Nadrozmerná podobizeň vodovodného uzávera  si však našla aj priaznivcov, ktorí to považujú za pekný nápad. „Mne osobne sa to páči. Trošku rozjasní monotónnosť toho kruháča,“ píše sa v jednom komentári. Podľa ďalšieho sú obyvatelia často prehnane kritickí a na všetkom hľadajú nejakú chybu. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu