Knižnici v Nových Zámkoch vlani poriadne stúpla návštevnosť. Najmladší čitateľ mal iba 9 mesiacov


Foto: Knižnici v Nových Zámkoch vlani poriadne stúpla návštevnosť. Najmladší čitateľ mal iba 9 mesiacov Foto: Facebook/Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch

Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch má za sebou ďalší úspešný rok. Vlani pre svojich čitateľov pripravila vyše 540 podujatí, výstav, tvorivých dielní, autorských besied, prednášok a klubových podujatí. Stúpol jej aj počet návštevníkov a v policiach pribudlo viac ako 2 100 nových titulov. Informoval o tom Nitriansky samosprávny kraj, ktorý je jej zriaďovateľom.

Nezabúdajú ani na ľudí so špeciálnymi potrebami 

Do knižnice v roku 2023 zavítalo až 32-tisíc ľudí, čo je o 7-tisíc viac, ako rok predtým. Zaregistrovaných bolo vyše 3-tisíc čitateľov a veľkú časť z toho tvorili deti do 15 rokov, konkrétne ich bolo cez 1 600. Najmladší registrovaný čitateľ mal v minulom roku 9 mesiacov, najstarší 94 rokov. 

Služby knižnice využívali i ľudia so špeciálnymi potrebami, napríklad zdravotne znevýhodnení, ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím i klienti domovov sociálnych služieb. Tí mali každý mesiac zabezpečenú donášku kníh priamo k sebe domov. 

Pre nevidiacich alebo slabozrakých čitateľov, či držiteľov preukazu ZŤP, zároveň knižnica poskytovala zvukové knihy z knižničného fondu Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Vypožičala si ich za rok viac ako 190.

Najobľúbenejšie sú detektívky a krimi

Novozámocká knižnica v uplynulom roku zaznamenala vyše 220 000 výpožičiek. V prepočte ide o 75 kníh na jedného čitateľa. Úplne najviac čitatelia siahali po detektívkach a kriminálnych románoch, až potom nasledovali spoločenské romány a romány pre ženy

Najpožičiavanejšími knihami pre mládež bola v roku 2023 beletria pre deti, krásna literatúra, fantasy literatúra, dobrodružná literatúra a dievčenské romány.

Deti si však požičiavali i náučnú literatúru, najmä príručky k počítačovým hrám, ale aj knihy s tematikou praveku, vesmíru, prírody či objavov a vynálezov.


Podujatia občianskeho združenia

Knižnica v Nových Zámkoch je regionálnou verejnou knižnicou, ktorá zároveň plní funkciu mestskej knižnice. Od roku 2022 pri nej pôsobí aj OZ Knižnica pre všetkých, ktoré pre Novozámčanov organizuje rôzne vzdelávacie podujatia.

„Podnetom na založenie OZ Knižnica pre všetkých boli nové možnosti projektových aktivít, vďaka ktorým sme mohli uskutočniť netradičné formy podujatí. Medzi najúspešnejšie projekty nášho občianskeho združenia patrili minulý rok kultúrne podujatie Festival rodiny, regionálna literárna súťaž S knihou do neznáma a cyklus prednášok v rámci mediálnej výchovy s názvom Rozum do vrecka alebo ako sa nestratiť v pretlaku informácií,“ priblížila predsedníčka OZ Knižnica pre všetkých Gizela Kovačicová.

V úspechoch chcú pokračovať

V úspechoch, ktoré novozámocká knižnica zaznamenala v minulom roku, plánujú pokračovať, čo potvrdila aj riaditeľka Helena Bohátová. 

„Naším cieľom je aj naďalej ponúknuť čitateľom a návštevníkom knižnice širokú paletu hodnotných kultúrno-spoločenských, výchovno-vzdelávacích a komunitných podujatí. Teší nás, že naši čitatelia pozitívne hodnotia naše podujatia a aktivity, čo nám potvrdili výsledky dotazníka zisťujúceho spokojnosť čitateľov so službami knižnice,“ uviedla riaditeľka.

Bohátová prezradila aj víziu, ktorú má knižnica do budúcnosti. Našou víziou je vytvoriť knižnicu 21. storočia, ktorá reaguje na aktuálne potreby čitateľov a poskytuje im priestor na hodnotné trávenie voľného času,“ vysvetlila.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu