FOTO: Hoaxy, dezinformácie aj bezpečnosť v online svete. Vyše 150 žiakov zažilo Týždeň mediálnej výchovy


FOTO: Hoaxy, dezinformácie aj bezpečnosť v online svete. Vyše 150 žiakov zažilo Týždeň mediálnej výchovy
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch

Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch aj tento rok pripravila pre žiakov základnej školy Týždeň mediálnej výchovy. Podujatie sa uskutočnilo od 23. do 30. januára a pripravených bolo päť prednášok, vďaka ktorým mohli spoznať lesk a biedu sociálnych sietí.

Prednášky a workshopy orientované na mediálnu výchovu organizuje knižnica od roku 2022. „Cieľom tohto projektu zameraného na prevenciu negatívnych javov na internete je edukácia mladých ľudí, ktorí vo virtuálnom svete trávia veľa času,“ vysvetlila novozámocká knižnica na facebooku.

Tento rok ich pre žiakov zo ZŠ Hradná v Nových Zámkoch pripravila Natália Nagyová, absolventka Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave a doplňujúceho pedagogického štúdia na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Žiaci sa tak mohli dozvedieť, ako a prečo ovplyvňujú sociálne siete naše správanie a prežívanie, a ako môžu čeliť ich negatívnym javom.


Jedno z podujatí nieslo názov „Bezpečne v online svete“ a zúčastnili sa ho dve skupiny siedmakov. „V rámci interaktívnej prednášky sa dozvedeli, ako sa bezpečne pohybovať v online svete, ako si chrániť svoje počítače, tablety, mobily, ale predovšetkým súkromie a osobné údaje. Súčasťou podujatia bola diskusia o negatívnych javoch na internete – kyberšikane a online predátoroch,“ priblížili nám pracovníci knižnice. 

Ďalšia zaujímavá prednáška mala názov „Ako spoznať hoaxy a dezinformácie v médiách“. Tri skupiny ôsmakov sa vďaka nej naučili rozpoznávať hoaxy a dezinformácie a spoznali aj manipuláciu a jej rozličné podoby.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu