VIDEO: Dva 130-ročné komíny v Pohronskom Ruskove išli k zemi. Slávna éra cukrovaru je u konca


Foto: VIDEO: Dva 130-ročné komíny v Pohronskom Ruskove išli k zemi. Slávna éra cukrovaru je u konca Foto: Oroszkaiak a FB-n ! (Zoltán Katona)

V Pohronskom Ruskove odstrelili dva historické komíny. Búracie práce v areáli bývalého cukrovaru neďaleko Levíc boli pôvodne naplánované na 2. februára, z technických príčin ich však museli zrušiť. 

K odstrelu nakoniec došlo až o týždeň, vo štvrtok 8. februára medzi 14:00 a 15:00 hod. Obec zároveň občanov požiadala, aby sa v danom čase nezdržiavali v okolí areálu a na brehu rieky Hron. Napriek tomu sa však na odstreľ komínov prišlo pozrieť niekoľko desiatok ľudí. Celé to trvalo len pár sekúnd, nastal silný výbuch a 130-ročné komíny klesli k zemi. 


Cukrovar vyrástol v Pohronskom Ruskove ešte v 19. storočí, keď sa obec ešte volala Oroszka. Akcionármi boli rytier Pavol Schöller z Levíc, hatvanská rodina Deutschov a Henrich Benies. Repný cukor sa tu varil od roku 1893 a za ten čas prešla továreň viacerými zmenami. 


Vo svojich začiatkoch mala 150 zamestnancov, no ich počet časom vzrástol až na tisíc, a ľudia sem dochádzali za prácou aj zďaleka. Denne sa tu spracovalo okolo 120 vagónov repy. 

Cukrovar zanikol v roku 1992, následne niekoľkokrát zmenil majiteľov a posledné desaťročia už len chátral.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu