Do EÚ a NATO sme vstúpili pred 20 rokmi. S dohodou začal Mečiar, dokončil ju Dzurinda


Foto: Do EÚ a NATO sme vstúpili pred 20 rokmi. S dohodou začal Mečiar, dokončil ju Dzurinda Foto: Zastúpenie Slovenska v EÚ

Od vstupu Slovenska do Európskej únie a NATO uplynulo 20 rokov. Rozhodlo sa o ňom však skôr, 16. a 17. mája 2003. Za referendum hlasovalo 92,46 % zúčastnených voličov. Ako však tento príbeh začal?

V 90. rokoch, keď bol pri moci Vladimír Mečiar, Československá federatívna republika podpísala Asociačnú dohodu. Po rozpade Československa sa však proces pridruženia zastavil a dohoda sa nepodpísala. 


Oficiálna žiadosť o pričlenenie bola odovzdaná na summite Cannes. Vladimír Mečiar ju ako premiér vložil do rúk francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca v roku 1995. V tom istom roku Slovensko dostalo Bielu knihu, ktorá bola prípravou na integráciu do vnútorného trhu EÚ. 


Obrat v smerovaní krajiny nastal po voľbách v roku 1998. Mečiarovo HZDS ich vyhralo tesne s 27 % hlasov. Druhé bolo SDK s 26,33 %. Mečiar však nemal s kým poskladať koalíciu a napokon skončil v opozícii. Premiérom sa stal líder SDK Mikuláš Dzurinda. 

V decembri 2001 bol vytvorený zoznam krajín, o ktoré sa má EÚ rozšíriť. Ide o takzvanú Laekenskú skupinu. Patrí sem Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Malta a Cyprus. 

O dva roky neskôr bolo na Slovensku vyhlásené referendum. Vyhlásil ho vtedajší prezident Rudolf Schuster. „Súhlasíte s tým, aby sa Slovenská republika stala členským štátom Európskej únie?“ znela referendová otázka. Ide dosiaľ o jediné platné referendum na Slovensku. Podporilo ho viac ako 90 % zúčastnených voličov. Parlament následne ratifikoval Zmluvu o pristúpení k Európskej únii a Slovensko sa v máji 2004 oficiálne stalo členom Európskej únie.

Aké sú výhody členstva v EÚ?

  • slovenské podniky majú neobmedzený prístup na trh s viac ako 440 miliónmi ľudí,
  • slovenskí občania majú právo sa pohybovať, pracovať a žiť na území ostatných členských štátov,
  • v programovom období 2014 až 2020 dostalo Slovensko od EÚ 15,34 miliardy eur a krajina prispela do rozpočtu 5,54 miliardy eur. Radí sa tak medzi čistých prijímateľov európskych prostriedkov,
  • členstvo v EÚ pomáha zaistiť historicky najdlhšie obdobie mieru a stability v regióne, 
  • slovenský jazyk je úradným pracovným jazykom v EÚ. Je tým zaistená ochrana slovenského materinského jazyka pre budúce generácie,
  • Slovensko má možnosť prispievať k formovaniu záujmov a názorov EÚ voči zvyšku sveta,
  • zdravie občanov je chránené prísnymi pravidlami na ochranu potravín a životného prostredia,
  • EÚ chráni nielen ľudské ale aj spotrebiteľské práva slovenských občanov. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu