V bytovke na Klokočine sa šíril neznesiteľný zápach. Nebyť pohotovej susedy, mohlo dôjsť k tragédii


Foto: V bytovke na Klokočine sa šíril neznesiteľný zápach. Nebyť pohotovej susedy, mohlo dôjsť k tragédii Foto: ilustračné, unsplash.com

V susedskej skupine na sociálnej sieti venovanej životu a problémom obyvateľov nitrianskej mestskej časti Klokočina zverejnila jedna obyvateľka nepríjemný zážitok. Žena sa v utorok 30. apríla chystala s malým synom do škôlky, keď ich po východe z bytu na Petzwalovej ulici v momente ovalil silný zápach - bytovkou sa evidentne voľne šíril plyn. 

Znepokojená obyvateľka hneď nato zalarmovala záchranné zložky. Tie sa v lokalite na Petzwalovej ulici stále nachádzali aj približne o hodinu neskôr, keď sa vrátila zo škôlky. Hasiči ženu v prvom rade pochválili za pohotovú reakciu, nebyť ktorej, mohlo dôjsť k veľkému nešťastiu.

Po príchode na adresu totiž hasiči zistili, že zápach pochádza z bytu, v ktorom býva staršia obyvateľka s bližšie nešpecifikovanými vážnymi zdravotnými problémami. Tá tu z neznámych príčin nechala bez dozoru spustený plynový sporák. Bez včasného zásahu tak situácia mohla dopadnúť vskutku tragicky, a to nielen pre osamelú staršiu pani. 



Syndróm prihliadajúceho opäť v akcii

Obyvateľka, ktorá nebezpečnú situáciu nahlásila, sa však spätne pozastavila nad vlažnou reakciou ostatných susedov. Tí podľa jej slov pozorovali celý zásah záchranných zložiek z okien, pričom im očividne nevadil intenzívny zápach, ani bezprostredné nebezpečenstvo výbuchu. „Buďte zhovievaví k iným, ten telefonát vás nestojí ani cent,“ prosí susedov znepokojená Nitranka. 

O prípadoch, kedy okolie ignorovalo osoby s akútnymi zdravotnými či inými problémami, počúvame stále častejšie. Tomuto fenoménu sa hovorí aj efekt prihliadajúceho a ide o davovú reakciu, kedy každý, kto je svedkom výnimočnej udalosti, očakáva, že zasiahne niekto iný. V konečnom dôsledku však nezasiahne nikto. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu