FOTO: Tradičný máj vztýčili v obciach po celom Nitrianskom kraji, takto to prebiehalo


FOTO: Tradičný máj vztýčili v obciach po celom Nitrianskom kraji, takto to prebiehalo
Galéria: 37 fotiek
Foto: Facebook/Horské kostihy (e.števková)

S príchodom mája si mnohí na Slovensku spájajú tradíciu stavania májov, teda vysokých bohato zdobených stromov. Zvyk, ktorý je na našom území zaužívaný už od stredoveku, bol kedysi súčasťou ,pytačiek’ - chlapci ich stavali pred domom svojej vyvolenej, aby jej tak prejavili svoju náklonnosť. Dnes sa už máje stavajú skôr symbolicky, len jeden alebo dva pre celú obec. Aj v tejto forme ide stále o veľmi obľúbenú aktivitu. 

Ako vysvetľuje slovenský turistický portál, korene stavania májov siahajú minimálne do 15. storočia a kedysi bolo rozšírené v celej strednej Európe. Nemuselo ísť vždy o prejav zaľúbenosti, niektorí ľudia stavali máje na ochranu pred zlými duchmi či na zabezpečenie dobrej úrody. 

Na stavbu mája sa vždy vyberal pekný a súmerný vysoký strom. Jeho kmeň sa kompletne očistil tak, že sa ponechal len košatý vrchol, ktorý sa následne zdobil stuhami a farebnými papierikmi. Táto tradícia bola sprevádzaná spevom a tancom, ktorý oslavoval nielen zrod novej lásky, ale aj definitívne víťazstvo jari nad zimou.



Tradíciu si tento rok pripomenulo aj mnoho obcí v Nitrianskom kraji. Niektoré z nich si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii. 

Ak ste sa zúčastnili stavania mája vo vašej obci a chceli by sa s čitateľmi podeliť o fotografie, pošlite nám ich na nitrak@info.sk





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu