FOTO: Žltá voda v Nitre: Obyvatelia sú už frustrovaní, farbí im aj bielizeň. Čo na to vodárne?


FOTO: Žltá voda v Nitre: Obyvatelia sú už frustrovaní, farbí im aj bielizeň. Čo na to vodárne?
Galéria: 5 fotiek
Foto: Koláž: Facebook/Klokočina - problémy obyvateľov

Obyvatelia viacerých mestských častí Nitry sa už dlhodobo sťažujú na problémy s vodou. Z kohútikov im neraz tečie žltá až hnedá voda a spôsobuje im nemalé problémy. Vyjadrila sa k tomu aj vodárenská spoločnosť. 

Žltá voda a zafarbená bielizeň

Na vodu sa sťažujú najmä ľudia žijúci na Klokočine, Čermáni a Dieloch, neraz sa však problémy s vodou objavia aj na iných sídliskách. „To už ani piť sa nebude?“ pýtala sa Marcela a v skupine na sociálnej sieti zverejnila aj fotku pohára so žltou vodou. „Na Hôrke si radšej už ani nenapúšťam vodu do umývadla, lebo je to takto vždy, respektíve prekvapí ma, keď je čistá,“ pridal sa i Tomáš a pribudli tam aj desiatky ďalších nahnevaných komentárov od ľudí, ktorí majú rovnaký problém. 

„V Nitre je zázrak, keď tečie čistá voda,“ dodala ironicky Kristína. „Biele vínko z kohútika? Čo by som za to ja dal,“ zavtipkoval Patrik, no mnohým do smiechu nebolo. Poslednou kvapkou bola nedávna skúsenosť Lucie, ktorá po otvorení práčky ostala v šoku. Dala prať biele plienky, no vďaka hnedej vode z nich mala krémové.


Ľudia jej odporúčali, aby si dala zničenú bielizeň preplatiť vodárňam. Skúsenosť s tým mala aj Linda, ktorej škodu preplatili: „Normálne som podala žiadosť o náhradu škody, vyčíslila som hodnotu obsahu práčky a preplatili mi škodu vo výške 29 eur“. Ďalší jej tiež radili, ako prinavrátiť bielizni belosť a taktiež to, aby si pred praním bieleho oblečenia vždy najprv v umývadle skontrolovala, aká voda tečie. 

Na chybe môžu byť jedni alebo druhí 

O vyjadrenie sme požiadali aj Západoslovenskú vodárenskú spoločnosť (ZsVS). Podľa ich slov môžu byť príčiny dodávky zakalenej vody na ich strane, ako prevádzkovateľa verejného vodovodu, ale často ide skôr o chybu na strane odberateľa, prípadne iných subjektov. 

„Častokrát dochádza k rôznym úpravám dodávanej vody v samotných objektoch odberateľa, existujú paralelné resp. spoločné výtlaky, vody z vlastného zdroja v rozpore so zákonom. V objekte sa môžu realizovať práce, ktoré majú vplyv na kvalitu vody (napr. porucha, preplachovanie, dezinfekcia a pod.). Prevádzkovateľ vodovodu o týchto prácach nemusí mať informácie a nie je zodpovedný za zmenu kvality vody v dôsledku takýchto činností,“ ozrejmila Margita Kršáková, vedúca a riaditeľka OZ Nitra, ZsVS. 


Príčinou bývajú aj nepredvídateľné poruchy

Západoslovenská vodárenská spoločnosť tiež pripomenula, že verejný vodovod je zložitý systém a jeho prvky majú ohraničenú životnosť. Znamená to, že z času na čas sa môžu prejaviť skryté vady, v dôsledku ktorých potom dochádza k nepredvídateľným udalostiam a poruchám.

Najmä počas porúch vám môže tiecť z kohútikov prechodne nekvalitná voda, najmä čo sa týka jej senzorických vlastností. Príčinou zmeny farby vody môže byť aj odkalovanie vodovodného potrubia po poruche alebo počas plánovanej údržby, či počas preplachovania a čistenia vodovodného potrubia a ďalších objektov, ako sú vodojemy či akumulačné nádrže. 

„Západoslovenská vodárenská spoločnosť a.s. Nitra taktiež každoročne vynakladá nemalé finančné prostriedky v rámci opráv a investícií jestvujúcich rozvodov verejného vodovodu a verejnej kanalizácie a taktiež výstavbe nových inžinierskych sietí,“ dodala Kršáková.

Zvýšený obsah železa vo vode

Dôvodom hrdzavého zafarbenia vody môžu byť častice oxidu železa, ktoré vznikajú pri nekontinuálnom odbere vody. „Každoročne sa znižuje spotreba vody a pri nízkom prietoku vody môže nastať korózia vnútorných stien vodovodného potrubia. Následne pri zvýšení prietoku vody, pri manipulácii s uzávermi, pri opravách alebo údržbe rozvodných sietí a pod. sa častice oxidu železa môžu uvoľniť do dodávanej pitnej vody a spôsobiť tak jej sfarbenie,“ vysvetlila riaditeľka a vedúca vodární. 


Podľa vodárenskej spoločnosti sa však netreba báť a voda je stále pitná. Niekoľkokrát do roka ju totiž musia posielať na rozbory. „Ani hnedé sfarbenie vody spôsobené zvýšeným obsahom železa nepredstavuje ohrozenie zdravia. Negatívne pôsobí len na vzhľad pitnej vody,“ potvrdila Kršáková a dodala, že pokiaľ ide o škody spôsobené dodávkou zakalenej vody, spoločnosť ich vyrieši s poškodenou stranou. 

„Za spôsobené nepríjemnosti sa našim zákazníkom aj touto cestou ospravedlňujeme a ubezpečujeme ich, že robíme všetko preto, aby podobných udalostí bolo čo najmenej,“ uviedla ešte Západoslovenská vodárenská spoločnosť.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu