V nitrianskom priemyselnom parku stavajú núdzové prístrešky pre migrantov


Foto: V nitrianskom priemyselnom parku stavajú núdzové prístrešky pre migrantov Foto: pixabay.com

Ministerstvo vnútra rozhodlo o vybudovaní dočasného núdzového strediska v priemyselnom parku v Nitre. Prístrešky poskytnú útočisko pre 100 migrantov. Rezort tým reaguje na zvýšený pohyb utečencov, ktorí posledné týždne prechádzajú cez Slovensko. 

S budovaním záchytného bodu sa začalo minulý týždeň a dokončený by mal byť v piatok 13. októbra „Účelom je vytvoriť prijateľné podmienky pre migrantov predvedených na vybavenie cudzineckou políciou,“ informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. 

Tranzitujúce osoby spadajú do osobitného režimu podľa zákona o pobyte cudzincov, až kým nebudú vybavení cudzineckou políciou. Núdzové strediská im zabezpečia ochranu a zjednodušia potrebné úkony. V Nitrianskom kraji sa okrem prístreškov v Nitre plánuje zabezpečenie menších stanov v blízkosti hraničných priechodov v Šahách, Komárne a Štúrove. 

Podľa ministerstva vnútra bolo miesto pre útočisko v priemyselnom parku vytypované pre jeho dobrú dostupnosť a vzdialenosť od obývaných častí mesta. „Všetky kroky boli zároveň konzultované so zástupcami spoločností, ktorí s umiestnením dočasného prístrešia z dôvodu zvýšeného tlaku tranzitnej migrácie súhlasili,“ dopĺňa rezort. 


Od spustenia kontrol na južnej hranici s Maďarskom 5. októbra 2023 bolo zaznamenaných 40 osôb, ktoré chceli neoprávnene vstúpiť na územie Slovenska. Ministerstvo vnútra zároveň eviduje mierny medzimesačný pokles počtu zadržaných utečencov prechádzajúcich cez naše územie. 

Polícia Slovenskej republiky vzhľadom k šíreniu nepravdivých informácií a poplašných správ v súvislosti s migrantmi pravidelne zdôrazňuje, že ide o osoby, ktoré na Slovensku neplánujú ostať, a zdržujú sa tu len na nevyhnutný čas.

Zároveň do dnešného dňa z ich strany nezaznamenali žiaden prípad trestného činu či narušenia verejného poriadku. Bezpečnostné orgány však situáciu nepodceňujú a v prípade potreby sú pripravené konať. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu