FOTO: V náučnom Včelárskom skanzene v Nitre vysadili desiatky nových stromov


FOTO: V náučnom Včelárskom skanzene v Nitre vysadili desiatky nových stromov
Galéria: 10 fotiek
Foto: Facebook/ Za zelenú Nitru

Nitrianski včelári využili prvý novembrový víkend na ušľachtilú činnosť – pustili sa do revitalizácie areálu Včelárskeho skanzenu - náučného chodníka, ktorý možno nájsť na pôde Slovenského poľnohospodárskeho múzea. Počas dvoch slnečných dní tu bolo pod odborným vedením vysadených 21 stromov a niekoľko drevín.

Práce prebiehali v dvoch fázach, pričom dobrovoľníci najprv vyhĺbili a pripravili jamy a ďalší deň do nich umiestnili stromy a kry. Použité dreviny boli vybrané s ohľadom na to, aby slúžili včelám a ďalším opeľovačom čo najdlhšie vegetačné obdobie. 

Dôkladne vyselektovaná zeleň tak bude onedlho výdatným zdrojom nektáru a peľu pre užitočný hmyz. Vynovený areál po novom zdobí napríklad päť jabloní, dve čremchy obyčajné, dve lipy európske, ale aj hrušeň solanka, brest či čerešňa mahalebková. Z kríkov pribudli obľúbené bazy, ríbezle či muchovníky. 


Uprednostňujeme pôvodné alebo zdomácnené druhy drevín vypestované v Čechách,“ priblížili členovia Slovenského zväzu včelárov z Nitry v príspevku na sociálnej sieti. 

Tí tiež za účelom čo najprofesionálnejšiej realizácie projektu získali niekoľko grantov v celkovej sume 6 550 Eur. Finančne prispeli Nadácia SPP, Nadácia EPH a najväčšiu sumu darovala Nadácia Ekopolis spoločnosti Kaufland Slovenská republika a spoločnosti Slovnaft v rámci programu Sadíme budúcnosť. Pri výsadbe tiež pomáhalo niekoľko miestnych dobrovoľníkov a občianskych združení. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu