FOTO: Demonštračná záhrada SPU v Nitre sa už pripravuje na jarné prebúdzanie. Viete, na čo všetko slúži?


FOTO: Demonštračná záhrada SPU v Nitre sa už pripravuje na jarné prebúdzanie. Viete, na čo všetko slúži?
Galéria: 6 fotiek
Foto: polnohospodar.sk

Aj pohľad cez okno v týchto dňoch napovedá, že jarné obdobie sa pomaly, ale isto blíži. Odborníci z SPU v Nitre preto využívajú obdobie februára na realizáciu všetkých potrebných prác v Demonštračnej záhrade.

V nej možno na ploche takmer desiatich hektárov nájsť široké spektrum poľných plodín, ovocných drevín, viniča a zeleniny. Vzorkovník sústreďuje 80 rôznych druhov ovocných stromov, vyše sto odrôd zeleniny a 190 odrôd viniča hroznorodého. 

V predjarnom období venujeme pozornosť rezu ovocných drevín,“ prezradil gestor Demonštračnej záhrady Jakub Mankovecký. Zároveň sa v tomto období aplikuje predjarný postrek. Vhodný rez pomáha vytvarovať pevnú a rovnomerne rozloženú kostru koruny stromu, ale tiež je veľkým pomocníkom pri predchádzaním rôznych hubových ochorení. 

V iných zákutiach záhrady sa už sadia prvé jarné plodiny. „V chránených stanovištiach sa už v tomto mesiaci vysievajú prvé semená šalátov a priesad teplomilnej zeleniny, hlúbovej zeleniny i byliniek na predpestovanie do skleníkov,“ informoval spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Gestor záhrady Mankovecký preto dúfa, že nadchádzajúci mesiac marec neprekvapí záhradníkov extrémnymi výkyvmi počasia. 


Účelom projektu Demonštračnej záhrady je zhromaždiť široké spektrum rastlinných druhov pre praktické vzdelávanie študentov počas celého vegetačného obdobia. Učia sa tu spoznávať rôzne druhy ovocných a okrasných drevín, identifikovať odrody zeleniny, učia sa o jedlých kvetoch, bylinách a liečivých rastlinách.

Tiež sa učia používať a zavádzať nové technológie produkcie, starajú sa o včely a spracovávajú včelie produkty. Po dopestovaní zisťujú pomocou chemickej analýzy prítomnosť zdraviu prospešných látok v plodinách, ale aj prípadných kontaminantov. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu